„Газпром” са променили условията, по които природният газ да се плаща в рубли и затова се спекулира, че редица държави ще приемат условията им. Така депутатът от „Демократична България” Георги Ганев коментира в „Здравей, България” дали България също трябва да поиска от Европейската комисия тълкуване дали плащането на газ в рубли е нарушение на санкциите.

„Всички, които критикуват, пропускат един факт. След като България показа, че може да се справи без руския газ, руската страна промени пак условията. Условията, при които спряха газа за България и условията, които са в момента, са различни”, посочи той.

Ганев коментира, че не би препоръчал страната ни да се върне към доставки от „Газпром”. „Това е партньор, на който не може да се разчита за изпълнение на договори. „Газпром” се отнесе специално към страната ни по изключително безпардонен начин”, категоричен е депутатът от „Демократична България”.

Спреният газ според Ганев може да се окаже „замаскирана благословия”. „Ние сме малък потребител и можем да се снабдяваме за собствените си нужди от предиханията на минаващите през България потоци”, уточни той. И подчерта, че перспективата пред страната ни е да започне да се снабдява независимо с газ.

Относно цената на синьото гориво прогнозите са, че тя ще се нормализира до края на годината.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
NOVA