Част от тях са международни
ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21 групи, свързани с трафик на хора, част от тях са и международни, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов на пресконференция. На нея беше даден старт на втория етап от кампанията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и ГДБОП под наслов "Не залагай съдбата си на карта", във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври.

По думите на Стоянов оперативната обстановка по линия на трафика на хора остава стабилна - "няма рязко повишение или намаляване на случаите". Той добави, че са намалели случаите, при които има използване на сила и заплаха с цел принуждаване към сексуална експлоатация. Стоянов съобщи, че през 2021 г. ГДБОП е съдействала на близо 50 лица, които са били жертва на трафик, и отбеляза важността на това жертвите да съдействат при разследванията срещу групи за трафик.

Задържаха 145 души у нас при мащабна съвместна операция


Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, който е и председател на НКБТХ, заяви, че противодействието на трафика на хора е с национален приоритет, и отбеляза, че страната ни изпълнява редица мерки за помощ на жертвите. По думите му, България е източник на хора за трафик с цел сексуална експлоатация към по-богатите страни в ЕС, като Германия, Белгия и Швейцария.

Според данните, предоставени от министър Рашков, жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация през 2020 г. са 336, от които 333 - жени. През 2021 г. в НКБТХ са били получени общо 53 сигнала за потенциални случаи на трафик, като 60 лица са идентифицирани като рискови. Към септември 2021 г. са получени 41 сигнала и 67 лица са категоризирани като вероятни жертви на трафик, независимо от формата му. Сигналите за трафик с цел сексуална експлоатация през 2021 г. са 30, а 13 жени са били обгрижени чрез НКБТХ. "Наблюдава се леко завишение на броя на сигналите", допълни Бойко Рашков.

При данни за трафик на хора гражданите могат да сигнализират на телефон +359 2 807 80 50 или на сайта antitraffic.bg, се посочва в информационната кампания на ГДБОП и НКБТХ.
БТА