/ Thinkstock/Getty Images
Поколението на хората между 14- и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години. Данните са от най-новото изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл“ като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа.
 
Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари - март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години.
 
12% си представят едно. 59% искат две. 10% - три, а 2% искат четири или повече. Останалите 17% не знаят или не отговарят. На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години - около една десета.
 
Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.
 

графика Галъп


Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. - както собствените, така и на родителите - се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. И тук няма съществена разлика спрямо предходни години.
 
Явно е, че в последните няколко години - в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас - не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст. Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване.