Фондът за лечение разглежда документите на 63 деца
Фондът за лечение разглежда документите на 63 деца / БГНЕС, архив

Общественият съвет на Център "Фонд за лечение на деца" се събира на заседание днес. Очаква се да бъдат разгледани документите на 63 деца, нуждаещи от лечение.

Експертите ще решат дали държавата ще плати лечението на децата или не.

Над 200 деца чакат решение от Фонда за лечение на деца

Преди седмица от Обществения съвет алармираха, че най-малко 222 деца с различни тежки заболявания не могат да получат медицинска грижа, защото чакат становище от специалист.

Някои от тях са в очакване вече четири месеца, обяви Десислава Хурмузова от съвета. Тогава тя беше категорична, че след показния арест на предишния директор Павел Александров фондът работи безпрецедентно бавно.

Хумрузова посочи, че заради забавяне във входирането на документите и вписването на пациентите в регистъра на фонда, може да се окаже, че техният брой е даже още по-голям.

Родители протестираха заради работата на Фонда за лечение (СНИМКИ)

Миналата седмица срещата беше отложена. Според ръководството на фонда нямало кворум, въпреки че някои членове на обществения съвет твърдяха обратното.

Това беше и поредното разногласие между двете страни след показните арести в края на април. Оттогава има постоянни съмнения, че документите на болните деца се бавят. Според здравните власти обаче проблем няма и фондът функционира по-добре от преди.