Филчев се върнал от Казахстан по семейни причини
Филчев се върнал от Казахстан по семейни причини / netinfo

Посланикът ни в Астана Никола Филчев е напуснал Казахстан и се е завърнал в България поради семейни причини. Това е обяснил самият той в телефонен разговор с външния министър Ивайло Калфин. Бившият главен прокурор е заявил пред министъра на външните работи, че съжалява, че не го е уведомил за завръщането си в България и че възнамерява да подаде молба за отпуска. След като се срещне с посланика ни в Казахстан Никола Филчев външният министър Ивайло Калфин ще вземе решение дали да му наложи административно наказание, защото се е завърнал в България в нарушение на правилника на министерството на външните работи.

Според правилата на дипломацията Никола Филчев може да напусне страната, в която е кредитиран, само с разрешението на министъра на външните работи. В случая бившият главен прокурор няма разрешение да се завърне в България.

“Не е редно Никола Филчев да си идва в България без аз да знам, защото това е сериозно нарушение”, коментира по-рано днес външният министър Ивайло Калфин. До късния следобед той не знаеше точното местонахождение на бившия главен прокурор.

Военният съд е отменил постановлението си за общодържавно издирване на посланика ни в Казахстан, съобщи Ивайло Калфин след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. Вчера министерството на външните работи е получило призовката от съда за явяването на бившия главен прокурор, каза още Калфин и допълни, че ще направи опит да убеди Филчев да се яви на поредното заседание по делото “Бръмбъргейт”.

Според Ивайло Калфин няма основания за отзоваването на Никола Филчев от Казастан. Министърът на външните работи обясни, че за да бъде отзован един посланик, той трябва да направи груби нарушения – или по отношение на връзките с приемащата го страна или в България. В момента Филчев все още не е връчил акредитивните си писма в Казахстан, тъй като не е получил дата, на която може да направи това.