Ферхойген: Очаквам положителни новини от България
Ферхойген: Очаквам положителни новини от България / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Ако Европейската комисия приложи същия подход за оценка на напредъка на останалите страни членки на ЕС, както го направи спрямо България и Румъния, може и да се получат изненадващи резултати. Това заяви заместник-председателят на ЕК Гюнтер Ферхойген, който е на посещение в България, по повод критиките в юлския доклад за страната. Според Ферхойген документът не посочва къде е България в класацията и не означава, че и другите европейски държави нямат проблеми. Ферхойген обяви това след срещи през деня с български управляващи.

Ферхойген припомни, че критиките в доклада са слабите, стари места на България от преди десет години. Той призова обществото да подкрепи парламента и правителството в решаването на проблемите с престъпността и с корупцията, за да идват положителни новини от страната ни и да не се коментира единствено лошият ни имидж.

„Не виждам евроскептицизъм в България заради санкциите на Брюксел, с изключение на гласовитата опозиция, посочи Ферхойген в отговор на Дарик.

Той разкри, че музиката на Вагнер, която идва от лагера на „Атака”, събужда негативните спомени на немския народ. Еврокомисарят подчерта, че с премиера Сергей Станишев са се оказали на едно мнение за необходимостта от цялостно прилагане на механизмите за сътрудничество и контрол между ЕК и страната ни. Като еврокомисар по индустрията Ферхойген изтъкна, че икономическият напредък на България е впечатляващ, а Еврокомисията и правителството ни едва ли ще имат разминаване в позициите за връщането на държавните субсидии в комбината „Кремиковци”, изплатени от държавата при приватизацията на предприятието.

„България има перспектива за енергиен експорт, той е нейната алтернатива”, добави Ферхоиген, който не е коментирал въпроса за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Без диалог с Русия стабилността в Кавказкия и Черноморския регион не може да бъде постигната”, каза още еврокомисарят.