Фалстарт на делото срещу сина на кмета Ценко Чоков
Фалстарт на делото срещу сина на кмета Ценко Чоков / Sofia Photo Agency, архив

Районният съд в Бяла Слатина не успя да стартира насроченото за днес дело за побой срещу 18-годишния Мартин Чоков. Столичният адвокат на по-малкия син на скандалния кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков не се появи в съдебната зала, защото се оказа зает по друго дело. Затова съдия Силвия Житарска отложи делото за края на май.

Напрежение и протест в Галиче, кметът няма намерение да напуска

Синът на Чоков е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди на 19-годишния Радослав Илиев от ромската махала на Галиче, припомня "24 часа". През януари тази година кметският син го настигнал с джипа си и без причина започнал да отправя расистки обиди към младежа. После слязъл от колата и ударил няколко пъти в лицето Радослав, който паднал и ударил главата си в камък.

Лекарите от врачанската болница констатирали мозъчно сътресение. Съдебно-медицинската експертиза показала, че пострадалият младеж е получил счупване на тилната кост и кръвоизлив в мозъка. Това влошило състоянието на Радослав, който страда от тумор на хипофизата и хидроцефалия.

Синът на кмета на Галиче: Пуснете ме да завърша образованието си

Първоначално Мартин Чоков бе арестуван по искане на прокуратурата, но при разпита не се призна за виновен. Впоследствие врачанският окръжен съд го освободи срещу парична гаранция. Веднага след това в Галиче започнаха протести срещу своеволията на кметския син.

Мартин Чоков вече е осъждан условно за друг побой, като последното му престъпление бе извършено в изпитателния срок на наложено наказание "лишаване от свобода", казаха от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен по последното дело за побой, той ще трябва да изтърпи наказанието ефективно.