/ пресцентър, Министерски съвет
Започва тестване с три вида тестове по схема, анонсира Кризисният щаб
Страната ни закупува 1 милион теста за COVID-19. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове. Новината потвърди премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

С това страната ни ще се подготви за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо.

Ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски очерта политиката на тестването по време на епидемията. Схемата предвижда използване на три вида тестове в началото на епидемията, в пика й и след прехвърлянето му.

Това ще струва на бюджета по 20 милиона лева месечно. Докато при първите два типа тестове - тип PSR и хроматографски, целта е откриването на заразените, то при третия тип се търси вече изграждането на имунитет. Третият тип са т.нар. бързи тестове, за които се спори през последните дни. Те са важни след втората половина на епидемията, защото ще се видят големи групи хора с антитела, които спокойно могат да се върнат на работа, обясни професорът. "Ако в първия етап на кризата се набляга на по-скъпите тестове, вторите са по-евтини, но са повече на брой", заключи Мутафчийски.

Освен това България е договорила и доставката на 1 млн. защитни маски за лица, както и допълнителни респиратори, които да помагат на пациентите в най-тежко състояние.

Премиерът обави още, че ЕС в спешен порядък ще сертифицира защитни облекла, чието производство вече стартира у нас. В тази връзка молба за помощ към нас е отправена от Австрия, чиито медици, борещи се на първа линия с вируса, не са добре защитени. 

"В ранни зори ми се обади австрийският канцлер с огромна молба. Оказва се, че много бързо се е разпространила мълвата за нашите заводи и облекла. Буквално Себастиан ми каза "Бойко, моля ти се, дай ми. Облеклата свършиха, нямаме за първа линия." Това е Австрия - най-доброто място за живот!", възкликна Борисов.

 "Ще направим услуга на нашите заводи. Ако си намерят плат, защото ние си го тъчем, имаме огромни възможности да шием облеклата", коментира Борисов. И обяви, че славата на родното производство защитни облекла за 50-тократна употреба явно се е разнесла с помощта на посланиците. На посланиците пък следобед вицепремиерът Томислав Дончев ще да им организира "едно експо", анонсира Борисов.

Именно заради качеството на българските защитни костюми в ЕК са взели решение да ни сертифицират още в понеделник заводите за облеклата, съобщи Борисов, като се позова на комисаря по търговията. 

12 нови случая на коронавирус у нас, две деца на 3 г. и 8 г. в Бургас са заразени (ВИДЕО)

Премиерът Борисов обобщи и основните решения на европейските лидери, взети по време на онлайн заседанието на Европейския съвет снощи. Сред тях са мерките, предвидени от държавите за противодействие на дезинформацията. „Благодаря на българските медии, защото в тази ситуация всеки ден отразяват щаба“, заяви Борисов.

Премиерът заяви, че европейските му колеги са настояли и за ускоряване на представянето на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащия въпрос на този етап.

Европейските лидери са се обединили и около тезата, че ЕС трябва да положи всички усилия, за да прибере гражданите си, намиращи се на територията на трети страни.

Борисов обсъди с австрийския канцлер възможността за доставка на наши защитни облекла

Борисов подчерта още, че българските лекари и лаборанти могат да ползват „зеления“ транспортен коридор, по който минава международният трафик, за да се придвижват по-лесно, което да улесни тяхната работа.