Епидемията от морбили е овладяна, твърди Нанев
Епидемията от морбили е овладяна, твърди Нанев / cнимкa: Sofia Photo Agency
Симеон Дянков, министър на финансите
25945
Симеон Дянков, министър на финансите
  • Симеон Дянков, министър на финансите

Епидемията от морбили до голяма степен е овладяна, успокои здравният министър Божидар Нанев. „Засега огнищата на болестта са само две, в области - Сливен и Ямбол. Най-уязвими са тези хора, които не са били имунизирани в течение на години наред. Засегнати от болестта са около 4000-4200 души, като това са предимно роми", уточни Нанев.

350 млн. лв. са предвидени за ефективна здравна реформа, коментира след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков. По думите му тези пари ще дойдат от по-добрата работа на НАП и Митниците. Той обеща всяка болница да получава финансиране над лимитите, ако докаже, че реално е извършила медицинската дейност. „Тази реформа е много трудна и не случайно не е станала в продължение на 20 години досега. Защо не е направена - защото предишните ги е било страх. Разликата е, че нас не ни е страх, ние ще направим реформите", категорично заяви Дянков.

Днес беше изнесена информация, че 40 са доказаните случаи на морбили в община Пещера. Цифрата, според РИОКОЗ, нарежда пазарджишка област на едно от първите места в страната по заболеваемост. „Това налага незабавно имунизиране на жителите на ромски махали в градовете и селата от региона", съобщи д-р Фани Петрова, началникът на РИОКОЗ в града.

Междувременно в Сливен областният управител Марин Кавръков поиска от представители на Световната здравна организация мобилни медицински. Нуждата той обоснова с вероятността от организиране на имунизации в селата в региона - Градец, Тополчане, Горно Александрово и други.