Епидемия от заушка в бившето ТВУ в Завет
Епидемия от заушка в бившето ТВУ в Завет / netinfo

Една четвърт от учениците във Възпитателното училище-интернат в град Завет, Разградска област, са болни от заушка. Епидемията възникнала в началото на месеца, след като момчетата се върнали от ваканция. На здравите е забранено участие в масови мероприятия, под наблюдение за три седмици са 59 човека – ученици и учители в интерната.

Девет са болните от заушка във ВУИ-Завет, съобщиха от РИОКОЗРазград. В началото на месеца симптоми на заболяването проявили трима – 11-годишно и двама 16-годишни. На лекар обаче отишли едва на 8 февруари. След поставянето на диагнозата здравната инспекция разпоредила прегледи на всички ученици и педагози в бившето ТВУ. Оказало се, че още шестима проявяват симптомите – болки при преглъщане, двустранно подуване в областта под или пред ушите, или под челюстта. Двама са с усложнения – възпаление на тестисите и панкреатит.

Така в разградското инфекциозно отделение се събират една четвърт от учениците във ВУИ-то. За три седмици под наблюдение са още 26 ученици и 33 души персонал, съобщи д-р Йорданка Николова от РИОКОЗ-Разград.

Предполага се, че заразата, която се предава по въздушно-капков път, е внесена след ваканцията през януари, когато учениците се прибрали по родните си домове. Варнa или Пазарджик са вариантите за местата, откъдето е пренесена болестта. Петима от болните нямали имунизация против заушка, а на останалите болни е направен само по едни прием от ваксината.