46 години от края на Втората световна война. Денят на Европа и Деня на победата се отбелязват днес.

Икономическият и социален съвет отбелязва с резолюция Деня на Европа

По традиция военният парад в Москва демонстрира мощта на Руската федерация, а в Европа звучи Одата на радостта. И тази година посрещаме днешния ден в ситуация на напрежение между Русия и Запада. 

"Доброто на Европейския съюз е, че постоянно се мисли как Европа да е по-добре, което се видя и сега по време на пандемията от COVID-19. В Европа се случват тежки неща, но има и инстинкт за защита и оцеляване", това каза в "Неделята на NOVA" вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

Президентите от ЕС: Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер

Тя добави, че ако определени процеси в съюза се случват бавно, то е заради усложнени процедури, не заради нежелание. Поптодорова подчерта, че е важно в Деня на Европа да се помни героизма, жертвите и жестоката цена, която е платена, за да оцелее Европа през и след Втората световна война и именно поради тази причина честването на този ден от Русия, наследник на Съветския съюз, е дълбоко емоционално, макар че според нея Русия трябва и да се отърси от войната.

Според вицепрезидента на Атлантическия клуб, не е изключено конфликтът между Русия и Украйна да се изостри, но трябва да се има предвид изразената подкрепа за Киев от страна на НАТО, така че конфликтът е вероятно да остане замразен.

Елена Поптодорова е убедена, че Европа няма интерес от остри сблъсъци, а е по-добре да се търси общ просперитет и добруване на континента.
nova.bg