Експерти по престъпните богатства се събират на форум в София
Експерти по престъпните богатства се събират на форум в София / Sofia Photo Agency, архив

Експерти по криминалните активи от над 50 държави ще участват в започваща среща в София, чийто домакин е Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Форумът се организира в рамките на КАРИН (CARIN), международна неформална мрежа на експерти от правоохранителните и правоприлагащите органи, чиято дейност е насочена към установяването и отнемането на престъпни активи. В неформалната мрежа, създадена през 2004-а година, членуват 60 държави.

Темата на годишното събрание на КАРИН в София ще бъде феноменът "необяснимо богатство". На конференцията ще присъстват представители на службите за отнемане на престъпно имущество от държавите-членки на ЕС, на страни извън ЕС, а също така и представители на Европол, Евроджъст, групата Егмонт, Световната банка и други международни организации.

България членува в КАРИН от март 2007 година. Такава среща се организира за първи път в София. През 2008 година Изпълнителното бюро на международната мрежа с пълно мнозинство избира Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за организацията, която да председателства КАРИН през 2011 г.