/ iStock/Getty Images
Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите отрасли в българската икономика. АЕЦ "Козлодуй", новите енергийни мощности, произвеждат по-малък вътрешен продукт, отколкото металургията на страната. Това заяви Антон Петров - председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). По думите му в момента българската икономика върви добре, има стабилна основа и потенциал за развитие.

Конкурентоспособността на металургията и стабилизирането на редица други отрасли дава възможност да поддържаме 3,5 % годишен ръст на брутния вътрешен продукт на страната, каза Петров. Той прогнозира подобен икономически ръст и през 2020 г., и 2021 г., ако условията се запазят.

Приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

По тон стоманена продукция на глава от населението сме под средното равнище за Европа, посочи Петров. По думите му разликата от 200 кг/човек у нас до 1200 кг/човек в Южна Корея идва от мащабните проекти. Всеки инфраструктурен проект е добре дошъл и е изключително важен за металургията, подчерта специалистът.

Той увери, че при евентуално строителство на АЕЦ "Белене" потреблението на стоманени продукти на глава от населението у нас ще порасне двойно. Други важни обекти за металургичните предприятия са Кресненското дефиле, тунелът под Шипка, магистралата Бургас - Варна, метрото в София. В тунели, мостове, магистрали, железопътни проекти се влага много метал - от бетонното желязо до конструктивни стомани, допълни експертът.

Проектът „Белене“ с лиценз до края на годината

Петров определи като голям късмет развитието на медодобивната промишленост в страната ни и увеличаването на капацитета за производство на катодна мед. Който има такова производство, има сериозно бъдеще в своята индустрия и икономика, подчерта той. Петров допълни, че в момент, в който САЩ налага 10 % мито върху другия стратегически метал в света - алуминия, у нас се прави инвестиция, надхвърляща 40 млн. евро. Тя е за валцово производство на алуминий - изключително тежка и сложна технология за продукти с висока принадена стойност, посочи експертът.

В момента стоманата иска конкретно и специално внимание, както правят всички страни по света, определи ръководителят на БАМИ. Той смята, че търговската война на Тръмп срещу стоманата не е случайна. ЕС реагира бързо и за кратък период въведе квоти за внос на стомана, което е прецедент, каза специалистът.

САЩ налагат мита на Турция (ВИДЕО)

В България при недостатъчна сертификация и контрол влизат стоманени продукти от Турция, Молдова, Украйна, алармира Петров. По думите му същите не се разпространяват толкова лесно в Европа, защото там има допълнително сито за сертифициране на продукцията и нейното качество. В България поради незатворени все още врати на контрол, сме ориентирани ценово, а при метала един ден това се плаща, предупреди специалистът. Той припомни, че желязото е конструктивен елемент и компромиси с качеството му не бива да се правят.

България има най-високата цена на електрическа енергия за индустрията в ЕС, освен Англия, каза Петров. Според него 30-40-процентовата тежест на електрическата енергия в готовата продукция е осезателна спирачка за развитие на металургичния сектор.

Явор Божанков: Металургията прави 16% от износа на България - има нужда от реална подкрепа

Като сериозен, но не нерешим и не дотолкова непреодолим определи кадровия проблем председателят на УС на БАМИ. Той е оптимист, че в момента се върви към улесняване на процедурите за внос на работна ръка. Радостно е, че се дават повече пари за образование и наука, защото изключително важно е да имаме квалифицирани и добре обучени кадри, подчерта експертът. Според него индустрията е извървяла дълъг път, за да стане привлекателна, предлагайки сигурност, перспективи и добро заплащане. Петров е оптимист, че постепенно нещата си идват на мястото и полека-лека българи от чужбина ще започнат да се прибират.

Председателят на УС на БАМИ е убеден, че металурзите имат основание да посрещат професионалния си празник с много високо самочувствие. "И през тази година, и миналата, и през всички години на кризата имаше доста смели инвеститори, които продължиха да влагат парите си в металургичния сектор.Тези инвестиции са гордост, радост и перспектива и за отрасъла, и за България", заяви Антон Петров.
БТА