Еколози срещу уволнението на директори на природни паркове
Еколози срещу уволнението на директори на природни паркове / снимка: БГНЕС

Народните представители Мария Капон, Антонела Понева, Иван Сотиров, Васил Паница и Евдокия Манева са внесли в деловодството на парламента искане за изслушване на председателя на Държавната агенция по горите Стефан Юруков на следващото заседание на комисията по земеделие и гори.

 

Депутатите очакват Юруков да отговори дали агенцията е предприела действия във връзка с уволнението на директорите на природните паркове "Странджа", "Витоша" и "Врачански Балкан". Те питат и кога са извършени последните ревизии във всички природни паркове у нас и дали са установени конкретни нарушения.

 

Еколози протестираха пред Министерския съвет (МС) в знак на несъгласие с информациите за уволнението на тримата директори на природни паркове.

 

Според еколозите причината за уволнението на Стефан Златаров, Тома Белев и Николай Ненчев е, че те не позволяват застрояване на част от защитените територии на парковете и по този начин застрашават различни инвестиционни намерения.

 

Природозащитниците припомниха, че тримата директори са били награждавани от Държавната агенция по горите за добре свършена работа и определиха мотивите за уволненията като скандални.

 

От коалиция „За да остане природа в България” се заканиха да продължат протестите до окончателното удовлетворяване на исканията им.

 

Миналата седмица също имаше протест, при който образувалата се жива верига блокира центъра на София за половин час.