Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип тази зима
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип тази зима / снимка: sxc.hu
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип тази зима
70096
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип тази зима
  • Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип тази зима

Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип този сезон, което нарежда страната ни отново сред последните в Европа по профилактика по отношение на грипа. Това съобщиха епидемиолози, от думите на които стана ясно, че се отчита спад на грипната епидемия у нас.

Все още обаче има шест области в страната, в които заболяемостта е висока - това са Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Велико Търново и Пловдив. Специалистите не изключват и втора вълна от грипен вирус до края на март, но по-скоро отхвърлят вероятността тя да се случи.

Проучване сред общопрактикуващите лекари у нас показва, че 83% от тях смятат за необходима ваксинопрофилактиката преди грипния сезон. 84% пък препоръчват противогрипна ваксинация на възрастни хора, а 85 на сто - при деца.

„17% от общопрактикуващите лекари са казали, че са против правеното на имунизация, и 83% са казали, че са „за". Може би 17% от колегите са всъщност честните хора, на които можем да разчитаме, защото някъде около 2,2% евентуално са се ваксинирали срещу грип тази година", коментира националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Отношенията на обществото към ваксините не зависят от икономическото състояние на хората нито от тяхната осведоменост за имунизациите. Зависят единствено от авторитета на лекарите сред населението, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев: „Най-бедните в Африка, като каже докторът и майките повеждат децата, защото знаят, че иначе умират. При нас стана така - бързата помощ закъснява, доктора го набили. Лошото е, че си го направихме ние. Казвам го от позицията на пациент, не на лекар. Като не си уважаваме лекарите, така е".

Специалистите са категорични, че българите започват да мислят за ваксинация едва когато грипната епидемия е започнала и евентуална имунизация не би дала някакъв ефект.