Единствен Пловдив не инвестира средства в общинско здравеопазване
Единствен Пловдив не инвестира средства в общинско здравеопазване / Виктор Кадири
Единствен Пловдив не инвестира средства в общинско здравеопазване
56936
Единствен Пловдив не инвестира средства в общинско здравеопазване
  • Единствен Пловдив не инвестира средства в общинско здравеопазване

Пловдив е единствената община в България, която не инвестира капиталови разходи в общинските си здравни заведения. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" управителят на МБАЛ „Св. Мина" доц. Георги Йорданов. Той уточни, че единственото финансиране е спешни случаи под формата на безлихвени заеми, каквато е ситуацията с Белодробна болница „Кудоглу" и ДКЦ-5. За сравнение по публични данни община София инвестира над 10 млн. лева в общинското здравеопазване.

Около 2,5 млн. лева ще струва преместването на родилен дом „Весела" в сградата на МБАЛ „Св. Мина". Има достатъчно място в двора на болницата, а при наличие на средства АГ-отделението ще бъде готово за година и половина. Разстоянието между двете бази създава финансови затруднения при управлението на болницата, категоричен бе доц. Йорданов. Преместването на АГ-отделението ще даде възможност на пациентите да ползват цялата апаратура, налична в МБАЛ „Св. Мина" - параклиника, рентген, клинични лаборатории и други. Родилен дом „Весела" е с традиции, хората го познават и му се доверяват. Допълнителен плюс е, че успяхме да съхраним и да не позволим да напусне екипът, който работи там. Общината има нужда от това АГ- отделение, през което само родилките, преминаващи годишно, са над 800. В цялата МБАЛ „Св. Мина" има общо 200 легла и 86 лекари, от които почти половината са специалисти.

Държавата подценява общинските здравни заведения и ни създава различни пречки за дейността им, смята доц. Йорданов. Те нямат достъп до европейските пари. За проекти могат да кандидастват само общинските болници, които са отдалечени на повече от 60 км от областните здравни заведения. Поради тази причина единствена болницата в Карлово се възползва от европейските фондове, уточни доц. Йорданов. Трябва ново мислене в Здравната комисия на Народното събрание. В крайна сметка големите дългове не са на общинските болници и те не натоварват системата на здравеопазването, каза още той. Всички искаме европейско ниво на здравните грижи, но за него е необходимо да се използват адекватните инструменти - достъп до еврофондове, подкрепа от страна на общините - все неща, за които общинските болници са отрязани.

Амбицията на болницата е да създаде модерно гастроентерологично отделение. За това вече има предпоставки, тъй като част от екипа е един от отличените за най-добри лекари в София - доц. д-р Борислав Владимиров. За създаването на това отделение са необходими около 150 хил. лева за закупуване на апаратура за диагностика на съвременно равнище.

Бившата кухня на болницата се ремонтира, продължава и реновирането на Отделението по образна диагностика. Очаква се до 2 месеца ремонтът да приключи. Забавянето се дължи на факта, че сградата на МБАЛ „Св. Мина" се води паметник на културата и всички подобрения и изменения в нея трябва да се съгласуват с Министерство на културата и Националния институт за паметниците на културата. За ремонта Общинският съвет гласува 480 хил. лева безлихвен заем, от който само 1/3 е усвоен, заради въпросните процедури, обясни доц. Йорданов.

Лично аз съм против закриването на Кожно-венерологичния диспансер и пребазирането му в МБАЛ „Св. Мина", подчерта доц. Йорданов. По думите му единствения шанс за тази структура е общината да вложи собствени средства, за да я запази. Той допълни, че за съжаление в нормативната база вече няма такъв тип здравни заведения и се налага трансформирането им. В болницата може да бъде разкрито кожно-венерологично отделение, което би развило далеч по-малка дейност от тази на диспансера, каза още доц. Йорданов.

Гилдията с интерес следи кампанията на Дарик радио „Най-добрите лекари", смята доц. Йорданов. Според него обаче всички лекари са добри, затова по-точното наименование би било: най-известните лекари. Ние знаем кои са най-добрите, сега само трябва да ги наречем официално. Като всяко начало и това е трудно, но се надявам личните пристрастия на специалистите в гилдията да не надделеят за сметка на професионализма, подчерта доц. Йорданов.

Българският лекар има нужда от закони, които да не се променят ежедневно и ежечасно, за да може и той да се адаптира към промените по адекватен начин. Не бива днес да приоритизираме една дисциплина, а утре да сменим курса на 180 градуса и лекарите, които я практикуват, да бъдат пренебрегнати за сметка на други. Медицината е консервативна дисциплина и трябва да се води от световния опит, придобит от векове, а колегите да бъдат оставени да работят на спокойствие, каза в заключение доц. Йорданов.

Гостуването на доц. Йорданов в студиото на Дарик можете да чуете от прикачения звуков файл.

Доц. Йорданов бе поредния гост в здравното предаване на Дарик радио - Пловдив „Клиника на шестия етаж" по повод кампанията на медията „Най-добрите лекари в Пловдив". От 17 септември специалистите от всички големи болници вече могат да гласуват за най-добрите лекари в града под тепетата. 13 от най-големите здравни заведения получиха заявения брой бюлетини и поставиха урните с логото на кампанията „Най-добрите лекари".

В анкетното допитване, което е по американска методология, ще участват само лекари със специалност, които ще трябва посочат имената на 3-ма колеги от тяхната област, на които биха се доверили, ако се наложи техен близък роднина или приятел със здравословен проблем да бъде диагностициран или лекуван в Пловдив. Гласуването ще продължи до 5 октомври, като се очаква в кампанията да участват над 1400 специалисти.

Най-добрите лекари в Пловдив ще бъдат обявени в началото на месец декември на специална церемония в къщата на д-р Чомаков в Стария град. Те ще бъдат следващите, вписани в „Лекарската лига", която Дарик радио учреди.