Джефри ван Орден: РЗС е моторът на промяната в България
Джефри ван Орден: РЗС е моторът на промяната в България / снимка: DarikNews
Джефри ван Орден: Моторът на промяната в България е РЗС
19983
Джефри ван Орден: Моторът на промяната в България е РЗС
  • Джефри ван Орден: Моторът на промяната в България е РЗС

Поне двама или трима представители на "Ред, законност и справедливост" ще бъдат част от новия Европейския парламент. Прогнозата е на евродепутатът и бивш докладчик за България Джефри ван Орден. Той е у нас, за да подкрепи партията на Яне Янев, която в Брюксел ще се присъедини към новата парламентарна група на консерваторите и реформистите. Неин председател ще бъде самият Джефри ван Орден.

Ван Орден се срещна с председателя на Българската академия на науките Никола Съботинов и с български журналисти.

По думите на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, Джефри ван Орден познава историята на БАН много по-добре от редица български политици. "„Впечатлени сме от подробностите, които знае за академията", отбеляза Янев и поясни как тя намира място в предизборна програма на партията: Ако получим доверието на българите да бъдем значим фактор в следващия парламент и в изпълнителната власт, ще направим всичко възможно председателят на БАН или оторизирано от него лице да участва с право на съвещателен глас в председателския съвет на Народното събрание. Вторият ангажимент е свързан с това огромна част от консултантските дейности, свързани с европрограмите и фондове да бъдат дадени като възможност на съответните институти и научни звена на БАН. Третото е, че РЗС е за премахване на политическите кабинети към министрите. На тяхно място предлагаме да има експертни съвети, които да се състоят предимно от учени от БАН и българските висши учебни заведения.

Борбата с корупцията трябва да е основната цел на партия като "Ред, законност и справедливост", смята Джефри ван Орден: Една от най-големите ни тревоги знаем, че в България е голям проблем, е корупцията, непрекъснат проблем, който влияе върху всички области на живота, върху всички българи. Затова е важно за една партия като РЗС да си постави като основна цел борбата с корупцията. Искаме да видим промяна в България и сме сигурни, че моторът на тази промяна в България е РЗС.

Още докато беше докладчик за България в Европейския парламент, Джефри ван Орден беше популярен като един от най-категоричните застъпници на тезата, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да продължат да работят. Има ли бъдеще за АЕЦ Козлодуй, след като блоковете са затворени: Това беше едно от нещата, които дискутирахме в БАН. Имаме нужда от разнообразни източници на енергия. Трябва да се опитаме да избегнем зависимостта от доминиращ вид енергия. Въпросът за Козлодуй още не е затворен, битката продължава.

Темата АЕЦ Белене: Поддържам развитието на нови ядрени ресурси, но това, което не искаме да видим, е всичко това да се контролира от една държава. Това, което България трябва да избегне е да не бъде номинирана от Русия по отношение на енергийните ресурси, тъй като това има икономически и политически последствия. Миналата година българите доста пострадаха, тъй като поради политически влияния някъде си, бяха спрени доставките на газ. Не искам отново да попаднем в същата позиция. По отношение на ядрената енергетика, в България ще е най-добре да използвате най-добрите експертни мнения, тъй като строите не за миналото, а за бъдещето.

Мястото на „Ред, законност и справедливост" в новия Европейски парламент според Джефри ван Орден: Виждам огромно желание за промяна в България, виждам, че РЗС печели все повече поддръжници.