Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки разказа в ефира на „Здравей, България”  по NOVA за дните си като доброволец в борбата срещу COVID-19 в Инфекциозната клиника на ВМА. Той разкри, че в отделението е видял водачи на протеста, които са били сред горящите маски пред Министерския съвет, а после са дишали с апарати. Джамбазки обаче не назова имена.

Евродепутатът е помагал като санитар и е отговарял за дезинфекцията, за да има по-голяма сигурност за лекарите и да не се заразяват.

"Фанатично трябва да се чисти, непрекъснато", каза той. "Клиниката е пълна от горе до долу с тежко болни хора, те издишат непрекъснато зараза във въздуха. Трябва да се чисти, за да останат здрави лекарите", описа ситуацията там евродепутатът, който влезе в ролята на санитар.

"Видях там реаниматор, който след нощна смяна изчаква до 6 часа на следващия ден, за да се транспортира последния човек жив. Не си взе детето от детска градина. Ако ходех там за пиар, щях да го оглася преди 3 седмици, когато започнах, а не сега случайно да се разбере. Не сме били тъпана, защото не е морално", разказа Джамбазки.

Той разкри, че в събота и неделя на дежурство остават по един лекар и две сестри. "Само тези хора отговарят за всички болни тогава", подчерта той.

"Има млади хора в тежко състояние. Имаше и лидери на протеста, които горяха маски. И после дишаха с апаратите, но няма да споменавам имена, защото не ми е работа", разкри той.

"Не ме е страх, но не съм и спокоен. Човек може да се разболее от страха си", каза евродепутатът,
който след изказването си онлайн в Европарламента, смята да се върне обратно в клиниката на ВМА.

"Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре", заключи евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Факт е обаче, че никой не знае как да управлява тази болест. Липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване. Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии - тези, които трябва да бъдат оценявани”, посочи той, като изброи лекари, полицаи, журналисти.

Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки.

„Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Тук обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня - заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път”, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Целия разговор с Ангел Джамбазки гледайте във видеото.
NOVA