Държавните фирми продължават да трупат огромни загуби
Държавните фирми продължават да трупат огромни загуби / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Част от големите държавни предприятия продължават да трупат загуби, а друга част свиват печалбите си. Малко са онези, които са успели да надигнат глава и да формират по-осезаеми печалби.

Това показват отчетите на държавните фирми към края на миналата година, публикувани вчера. Компании като Националната електрическа компания (НЕК), БДЖ, "Булгартел" генерират огромни загуби. Други - като държавните мини например, свиват значително печалбата си и чакат по-добри времена. Големи енергийни дружества като АЕЦ "Козлодуй" и Българския енергиен холдинг са на печалба, показват данните, цитирани от вестник "Сега".

И през миналата година кризата в НЕК продължава и дърпа холдинга надолу. Компанията е записала отрицателен финансов резултат в размер на 99.9 млн. лв., което е по-зле в сравнение с 2011 г. Това се случва на фона на големия скок на цените на тока от 1 юли миналата година. Неотдавна министърът на икономиката Асен Василев се опита да оправдае високите загуби с бума на присъединени ВЕИ мощности, чийто ток НЕК купува на висока цена. Общо мощностите на ВЕИ - вятърни и соларни паркове, присъединени към мрежата, вече надхвърлят 1600 МВт. От НЕК директно признават, че вече не са в състояние да покриват загубите от регулираната си дейност. Предприятието твърди, че няма пари да инвестира в преносната мрежа и във водноелектрическите централи. Няма и възможност да изпълнява нормално задълженията си за задължително изкупуване на електроенергията, пише в отчета на компанията. Това потвърди наскоро и ресорният министър Василев, според когото поевтиняването на тока с 5% от март се е отразило на компанията, която обира негативите в системата.

За разлика от НЕК Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчита печалба - и то с над 40% повече от предната година. През 2012 г. холдингът има близо 286 млн. лева печалба преди данъци. По-голямата част от приходите на БЕХ идва от получени дивиденти от дъщерни фирми. От холдинга обясняват, че той е зависим от резултатите на големите дъщерни дружества като НЕК, "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица-изток 2" и др. За 2012 г. БЕХ отчита подобряване на финансовото състояние на повечето фирми от групата с изключение на НЕК и "Булгаргаз", които са продължили да трупат загуби. Загубата на "Булгаргаз" се свива от 114 млн. лв. през октомври до 100 млн. лв. към края на декември, като намалението е заради дадената 11% отстъпка в цената на газа. А шефът на ЕСО Иван Йотов прогнозира дружеството също да излезе на загуба от около 30 млн. лв.

За 2012 г. Мини "Марица-изток" отчитат положителен финансов резултат от около 5 млн. лв., но за 2011 г. са били на плюс с 18.7 млн. лв. Сега положението в мините никак не е добро и вероятно стопяването на печалбата ще продължи. Причината е, че в момента разходите там се оптимизират, тъй като държавата търси ударно около 100 млн. лв., за да не се стигне до увеличение на цената на тока. Най-малкото дружество от групата на холдинга - "Булгартел", което държи комуникациите на енергийната група, отчита загуба от малко над 1 млн. лв.

Сериозно се влошава финансовото състояние и на холдинга БДЖ, който трупа загуби не само през цялата минала година, но и в началото на тази. "Товарни превози" ЕООД приключва тримесечието със загуба от почти 4.3 млн. лв. Компанията има и огромни задължения - над 73 млн. лв. Основните причини за негативните показатели според ръководството на БДЖ са продължаващата икономическа криза у нас и силно намаленото потребление на ток в страната, което е предизвикало застояване на въглища в складовите бази на тецовете "Бобов дол" и "Марица-изток 3". Заради това планираната заявка за доставка на въглища е променена на "нула". В пътническите превози положението не е по-розово. Загубата за първо тримесечие е 6.6 млн. лв. независимо от държавната субсидия от 42 млн. лв. Огромна загуба отчита Националната компания "Железопътна инфраструктура" - 20 млн. лв. само за първото тримесечие. За сравнение - общата загуба за 2012 г. е била 9.6 млн. лв.

"Български пощи" са загубили за първите три месеца 1.5 млн. лв. Отливът на клиенти от използването на стационарни телефони пък е намалил приходите по договора с БТК с над 190 000 лв.