Държавата направи крачка назад със създадената комисия за Русия и Турция
Държавата направи крачка назад със създадената комисия за Русия и Турция / Sofia Photo Agency, архив

Държавата направи крачка назад със създадената от парламента временна анкетна комисия, която да провери дали Турция и Русия се месят във вътрешната ни политика.

По-рано президентът Росен Плевнелиев разкритикува комисията, а малко след това и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че решението за създаване на комисията е взето прибързано. През почивните дни премиерът също коментира темата с комисията. Според Бойко Борисов от парламентарната комисия, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България, няма да излезе нищо добро.

Плевнелиев: След като имаме идеал за чиста и свята република, трябва ни и план

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува създадената от парламента временна анкетна комисия, която да провери дали Турция и Русия се месят във вътрешната ни политика. Плевнелиев реши в словото си на дискусията за Глобалните цели на ООН на тема "Бизнесът - сила за добро" да говори за вече създадената от парламента комисия.

"Изводът е много прост - това, което ни трябва на всички нас, е не да предефинираме Левски и Ботев, не да се самозасипваме с излишни и ненужни констатации как нямаме план, цел, нямаме посока. Защото имаме идеал, дефиниран от Левски и будителите, имаме цел, имаме и посока", допълни държавният глава.

"Днес, когато се правят комисии в Народното събрание за изследване на влиянието на чужди държави, отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас, е много просто - не да търсим безумни, излишни, невъзможни баланси с държави на изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Толкова е просто. Това ни завеща и Левски", коментира още Плевнелиев.

Комисия ще провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика

Малко по-късно и председателят на парламентарната група на ГЕРБ намекна, че ще има крачка назад в работата на въпросната комисия.

Още на първото заседание функциите на гласуваната миналата седмица по предложение на ДПС временна комисия, която да установи има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на страната ни, вероятно ще бъдат прехвърлени на външната комисия. Тази, засега, по думите му хипотеза, разясни пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Във външната комисия ще бъдат и съответните изслушвания - на министъра на външните работи, например, и така ще отпадне нуждата от специализирания депутатски анкетен орган.

Цветанов обаче подчерта, че това е тема, която трябва да бъде дискутирана на първото заседание на анкетната комисия. Очаква се то да бъде след празниците.
Ръководителят на ПГ на ГЕРБ допълни, че съпартиецът му и председател на временния орган Валентин Радев работи по организацията и реда, по който ще работи комисията.

Радев, по информация на Цветанов, е провел срещи със съответните институции и в резултат може би ще предложи комисията да бъде закрита.

Председателят на ПГ на ГЕРБ смята, че е било добре, първо, да има консултации със съответните институции и след това да се гласува създаването на комисията.
В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че от парламентарния анкетен орган няма да излезе нищо добро. Той дори препоръча на Цветанов депутатите да помислят много добре по това, защото, по думите му, работата на комисията единствено ще влоши отношенията на България и с Турция, и с Русия.

Премиерът винаги е остър, защото иначе как ще управлява, ако не е достатъчно ясен в принципните си позиции, е отговорът на Цветан Цветанов.

От руска страна, очаквано, имаше негативна реакция за създаването на комисията.