Комисия ще провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика
Комисия ще провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат комисия да провери дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика
84499
Предлагат комисия да провери дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика
  • Предлагат комисия да провери дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика

Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. Решението беше взето със 126 гласа "за", 19 "против" и 13 въздържали се.

Комисията беше съставена на паритетен принцип от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. На този етап от ПГ на Реформаторския блок не излъчиха свои представители.

Председател на комисията ще бъде Валентин Радев от ГЕРБ. Срокът за работата й е два месеца.

По време на дебатите Кристиан Вигенин от левицата заяви, че оставя с впечатлението, че специфични партийни проблеми и тяхното решаване се прехвърлят на равнище, което ще създаде трайни проблеми на българската държава: „Няма да подкрепя това решение и призовавам българският парламент да го отхвърли, а ако желае да се занимава с подобни проблеми, това да става в постоянно действащите комисии, които в близките дни да направят съответните постъпки към съответните министри, ръководители на институции и да проведат съответните изслушвания. Ако на база на това стане ясно, че ситуацията наистина е толкова драматична, да се търси заседание на Консултативния съвет по национална сигурност".

От своя страна Йордан Цонев от ДПС каза, че няма да направят никакъв дипломатически гаф със създаването на такава комисия: „Има си правила, по които се получава една информация, ако тя е конфиденциална и как тя се опазва, и те са описани. Ние трябва да отговорим на обществените очаквания и трябва да видим какво българските специализирани служби са направили и какво правят по тази тема. Това не е нещо, което засяга тази или онази партия. Това е нещо, което засяга фундамента на националната сигурност на българската държава".

Според независимия депутат Велизар Енчев очевидно става дума за разчистване на вътрешнопартийни сметки в ДПС: „Чудесно, нека го правят, но защо чрез създаването на извънредна парламентарна комисия. Смятам, че тази комисия е абсолютно излишна. Тази комисия намеси една държава, чийто посланик и генерални консули не обикалят страната в смесените райони, за да агитират за дадена политическа сила - говоря за посланика на Руската федерация. Не си спомням през последните 26 години посланикът на Русия и генералните консули да обикалят, както обикалят турските генерални консули и турският посланик в смесените райони позволявайки си, в конкретния случай съм съгласен с ДПС, да оказват натиск върху партийни структури в тези райони, върху българските мюсюлмани, за коя политическа сила да гласуват".