Две жертви на епидемия от морбили в Сливенско
Две жертви на епидемия от морбили в Сливенско / www.sxc.hu

За два смъртни случая от морбили в Сливенско научи Дарик. 16-годишно момиче почина от морбилозен енцефалит във вторник, съобщи началникът на инфекциозно отделение в областната болница на Сливен д-р Митко Баев. По-рано в детското отделение е починало и 3-месечно бебе, което е и първият смъртен случай от морбили от 8 години насам. За това потвърди директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Сливен д-р Виолета Узунова.

Детето е прието на 12 декември, починало е два дни по-късно. То не е било имунизирано, тъй като първата имунизация се прави на 13 навършени месеца. Има издадена заповед от РИОКОЗ и Регионалния център по здраве до общопрактикуващите лекари да прегледат пациентските листи и да имунизират тези, които не са го направили. Задължително е това да се направи в селата с най-много болни - Селиминово, Самуилово, Гавраилово и Сотиря и за хората от 18 до 30-годишна възраст.

Вълната от морбили тази година протича с много тежки усложнения. Специалистите предполагат, че това се дължи на ниската имунна защита на населението. Д-р Баев определи ситуацията като изключително тежка и смята, че кулминацията на епидемията от морбили предстои. Тя избухна в средата на ноември, а причината е, че децата не са имунизирани. Всички пациенти са роми. В отделението се приемат само тежките случаи. В момента лежащо-болните са около 120. Част от тях са настанени във Военна болница. Продължават да постъпват много заразени. На ден техният брой е между 20 и 30 души.

Много от пациентите, които са насочени за лечение у дома, обаче, се връщат, защото семействата им нямат пари за лекарства. Д-р Баев поиска среща с личните лекари, за да могат те да поемат част от болните, които нямат усложнения. Той съобщи, че ще бъде оборудвано отделение в Болницата за лечение на белодробните заболявания, където от четвъртък ще могат да бъдат настанени около 20 заразени деца. За тях ще се грижат четири медицински сестри от инфекциозното отделение в Нова Загора.

Други новини от Сливен