Двама от оправданите по делото Луканов съдят държавата
Двама от оправданите по делото Луканов съдят държавата / netinfo

Двама от оправданите по делото за убийството на Андрей Луканов Алексей Кичатов и Александър Русов съдят държавата. Исковите им молби за по над 50 000 лева са внесени в Софийския градски съд. Това съобщиха на БТА от съда.

Исковите молби срещу Министерството на правосъдието по Закона за отговорността на държавата са внесени на 7 юли в СГС. В тях Русов и Кичатов посочват, че искат обезщетение за нанесения им побой на 22 юли 2002 г. при докарването им в съда.

Делото по искане на Кичатов e насрочено за 13 ноември. Той е предявил иск за 55 000 лева, от които за физически болки и страдания - 25 000лв., и за морални вреди - 30 хил. лева, заедно със законната лихва.

Молбата на Русов е оставена без движение защото в нея има допусната техническа грешка.

Искът на Русов е за 65 000 лева, от които за физически болки - 35 000 лв., и за морални вреди - 30 000 лв. По-надолу в молбата му се посочва, че общата сума е не 65 000, а 56 000, като от тях частичен иск за 20 000 лв.

На 8 юни т.г. Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите, които Софийския градски съд бе дал за подсъдимите по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев бяха изцяло признати за невинни за убийството на Луканов. Само на Алексей Кичатов Апелативният съд присъди три години лишаване от свобода за притежаване на боеприпаси, но тъй като Кичатов е в ареста от 31 май 1999 г., на практика той вече е излежал тази присъда. Кичатов ще трябва да плати 2164 лева за разходи по делото.

На 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд осъди на доживотен затвор, без право на замяна, четирима от подсъдимите по делото за убийството на Андрей Луканов, което стана на 2 октомври 1996 г. пред дома му в София. Осъдени на доживотен затвор без право на замяна бяха Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев.

Русов и Кичатов бяха осъдени от градския съд за незаконно притежаване на взривно вещество и оръжие.

Софийският градски съд реши през ноември 2003 г. Георгиев, Ленев и Василев да платят разходите по делото - по 3400 лева всеки, Алексей Кичатов - 6600 лева, а Александър Русов - 3900 лева.

На 22 юли 2002 г. Александър Русов и Алексей Кичатов се явиха в съдебната зала с видими следи от побой. Тогава се наложи линейка да ги откара в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Двамата подсъдими заявиха, че четиримата конвоиращи полицаи са ги били, за да изтръгнат самопризнания от тях.

Версията на охраната бе, че Русов се е нахвърлил върху единия от полицаите, за да му вземе пистолета, а Кичатов е налетял да се бие.

Лекарите установиха охлузвания по лицата и телата на Алексей Кичатов и Александър Русов.