ДСБ: Борисов за пореден път постави личните и партийни интереси пред националните
ДСБ: Борисов за пореден път постави личните и партийни интереси пред националните / снимка: Пресцентър ДСБ

Задълбочаващата се политическа криза се дължи на факта, че Бойко Борисов за пореден път е поставил личните си и интересите на собствената си партия пред националните. Това мнение изразяват за пореден път в своя позиция от ДСБ, след като партията проведе свое редовно заседание.

"Видимо е желанието на премиера в оставка отново да влезе като формална опозиция в бъдещите предсрочни избори", отбелязват от ДСБ.

Борисов категоричен: Няма да прави нов кабинет, минава в опозиция

ДСБ смята, че за националната сигурност на държавата и обществения интерес е важно страната да влезе в 2017 г. с приет бюджет. Затова депутатите от партията подкрепили бюджета на първо четене, независимо от сериозните експертни възражения, които имат. "Ние настояваме, обаче, бюджетът да не бъде променян между първо и второ четене", заявяват тъмносините.

Партията иска и сериозен диалог между всички политически партии по отношение на резултатите от проведения референдум и настоява те да не се превръщат в предмет на популизъм.

Deutsche Welle: Когато мафията има повод да почерпи

"Естествено е, че след проведения референдум мажоритарният елемент в избирателната ни система трябва да бъде рязко засилен", споделят от ДСБ. Те напомнят, че преди петнадесет години от дясното политическо пространство е бил внесен законопроект, който въвежда германската мажоритарна система, съобразена с българската конституция. "Готови сме да внесем този законопроект отново в този парламент, но смятаме, че отговорното решение е той да бъде внесен от всички парламентарно представени партии и да бъде приет с консенсус", се казва в позицията.

Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

От ДСБ отчитат, че след като по отношение на партийното финансиране волята на голяма част от българските избиратели е за ограничаване на субсидиите, политиците трябва да се съобразят с нея.

"От друга страна, трябва да е ясно, че нито със субсидия от 1 лев или както предлагат, във вихъра на популизма ГЕРБ - с 0 лева на глас, може да се поддържа некорумпирана политическа система. Върхът на популизма е с десетки милиони субсидия по сметка, да призоваваш другите партии да са без пари", се казва в позицията.

Радан Кънев за новия проект: Едрият и медийният бизнес нямат място в политиката

Ако ще се въвеждат радикални ограничения в държавното финансиране на политическите партии, то трябва да се проведе сериозен диалог по тази тема, категорични са от партията. Ограничаването във финансирането на политическите партии задължително трябва да бъде успоредно със забраната за политическа реклама в частни медии.Такава трябва да има, регламентирана, единствено в обществените медии, смятат от ДСБ.