/ БГНЕС
Древен некропол ще лежи в основата на небостъргач в центъра на София
97876
Древен некропол ще лежи в основата на небостъргач в центъра на София
  • Древен некропол ще лежи в основата на небостъргач в центъра на София
Некропол от четвърти век ще лежи в основата на 113-метров небостъргач на ъгъла на улица „Позитано” и бул. „Христо Ботев” в София. "I Tower" ще бъде 5-звезден хотел, в който са инвестирани 90 млн. евро. Мястото, на което ще се издигне хотелът, пази дълбока история, датирана от четвърти век според археолози, работили на мястото. За находката разказа художникът Драган Милев, а от Министерството на културата потвърдиха, че теренът попада в границите на западния некропол на Антична Сердика. На мястото на „Солни пазар” има ями от османски период и 23 гроба от античността. Тъй като експертната комисията не е открила археологически структури с експозиционна стойност, теренът е освободен за инвеститора.

Имало атаки към Столична община заради спрения строеж на небостъргач в „Стрелбище“
 
Драган Милев е трето поколение на този адрес и знае много добре какво е имало и какво ще има на площад „Солни пазар”. Имало е пазар, на който богатите софийски семейства са наемали слугини. После цирк, след това паркинг и накрая – "I Tower".
 
"I Tower" ще бъде 113-метрова сграда, разположена на 66 000 квадратни метра. "Солни пазар" е до площад "Македония", който е в центъра на София, което пък означава, че кулата ще е със 60 метра по-висока от допустимото според измененията в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Но няма какво да се направи, тъй като разрешението за строеж е издадено преди промените в закона.

Депутатите решават да има ли високи сгради в София
 
Междувременно между паркинга и "I Tower" изникна още нещо – некропол. Доц. Тодор Чобанов, археолог и заместник-кмет по културата в Столична община (СО), обясни, че какво ще се случи с находката на площад „Солни пазар” е в ръцете на Министерство на културата, а не на СО.
 
От министерството обясниха, че в хода на проучването са открити, освен антични гробове, съдове, накити, отоплително съоръжение от античен период, част от византийско жилище, съдове и над 150 монети. Всички регистрирани археологически структури са проучени и заснети.

София с нова визия: Колко ще са високи вече новите сгради?
 
А ето какво е наблюдавал Драган Милев от прозореца си: "Направиха каквото направиха наоколо. Казаха, че има наблюдаващи археолози на място, които следят да не излезе нещо. И когато са копали, са попаднали на гроба, аз дори го имам на снимка. И тогава вече провериха археолози с една група работници. Като ги попитах още в в началото, казаха, че са намерили гроб от IV век, както и по-късни - от X век, и са намерили нещата вътре, които са в римските традиции, а по-късно били намерени и турски. Казаха, че се води късноантичен некропол. Те не са изкопали надолу да видим какво още има. Доколкото знам, надолу сградата ще бъде три етажа". И небостъргач нагоре.