Решението на Общинския съвет в Стара Загора за смяна на имената на повече от 800 местности в общината е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат. Това заяви в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата. Поводът е решението на Общинския съвет в Стара Загора, но истинската ни болка и тревога е за състоянието на демокрацията, посочи Карадайъ. От ДПС призоваха отговорните институции да предприемат действия за отмяна на решението. Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение и несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност, заяви Карадайъ.

Смениха турско-арабските имена на над 800 местности в Старозагорско

Според ДПС демокрацията се нуждае от сериозно и дълбинно осмисляне, нужен е диалог в обществото. Актове като този в Стара Загора са повод за размисъл за състоянието на демокрацията, за миналото на страната, на земята, за настоящето и бъдещето. Свобода и демокрация не може да има, докато не бъде решен въпросът за личната свобода, за помирението с миналото, с историята, в името на ценности като стабилност и сигурност, просперитет и благоденствие, каза Карадайъ.

Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ, каза Карадайъ. "Те не само излъгаха 100 000, както твърдят, турци и мюсюлмани в България. Те се подиграха с тях, с техните чувства, и отвориха незараснали рани", заяви той. По думите му ГЕРБ са доказали, че не осъзнават и не разбират силата на съграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт, не осъзнават силата на българския етнически модел. "ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", посочи Карадайъ.

И в Шумен предлагат да се сменят турско-арабските имена на местности

"Вече има проекторешения и в други общински съвети. Ясно е, че е лесно да бъдат убедени мнозинството от съветниците против турски и мюсюлмански имена. Но. Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е: Недейте! Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне! По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Мустафа Карадайъ.

ДПС
БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева няколко пъти му напомни, че просрочва определеното за декларации време от 10 минути и го прикани да завърши изказването си. Това предизвика реакция на депутатите от ДПС. След като Караянчева отне думата му, от групата започнаха да скандират "Оставка". Караянчева обясни, че е дала над минута и половина повече за декларацията на ДПС.

Недопустимо е да се нарушава правилника на парламента, каза Юлиан Ангелов от Обединените патриоти. Всеки трябва да се съобразява с правилника. "Защо Карадайъ да говори повече от другите? Той е нещо повече от нас ли?", попита депутатът. 
БТА