"Днес ние продължаваме да настояваме поисканото от нас изслушване на премиера Кирил Петков за антикризисните мерки да се състои". Това посочи в декларация от името на ПГ на ДПС народният представител Джевдет Чакъров.

Той апелира за дебат в пленарната зала и посочи, че и от ДПС също имат предложения за антикризисни и антиинфлационни мерки.

"Трябва да се вземат спешни мерки", заяви Чакъров. 

В декларацията се посочва, че в редица европейски държави вече се прилага втори пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки, а у нас тепърва те се обсъждат от коалицията.

"Правим настоящата декларация, за да поставим на вниманието на правителството и на парламента дневния ред на обществото, а именно - повсеместната криза, предизвикана от войната в Украйна и необходимостта от мерки за преодоляване на последствията от нея във всички сфери", каза още Чакъров. 

От ДПС изтъкват, че дневният ред на управляващите вече шест месеца няма нищо общо с дневния ред на обществото, като "доказателство за това е, че България е единствената страна в ЕС, в която правителството не прилага адекватни мерки срещу кризата, защото е ангажирано с реализацията на мерки, свързани с частен бизнес и корпоративни интереси".

Чакъров посочи, че така например в съседна Гърция още от март се прилагат помощи за цената на горивата на семействата с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро компенсация заради скъпите храни. "Увеличени бяха семейните добавки за децата и се изплащат помощи за високите цени на тока. В Румъния правителството още през март въведе таван на цените на тока и газа, както за битовите потребители, така и за бизнеса, каза депутатът".

По думите му в Гърция е обявен втори пакет от мерки, който предвижда държавата да върне 60 процента от допълнителните разходи за електроенергията на всеки отделен консуматор със задна дата от декември до май. Вече е увеличена и минимална работна заплата. 

"Втори пакет от мерки предприе и прилага и правителството на Италия", заяви Чакъров. Той даде примери от Франция и Испания и посочи, че в 11 европейски държави още през март са били премахнати или драстично са намалили данъците върху енергията. 
БТА