ДПС: През 2013-та България ще се управлява от експертно правителство
ДПС: През 2013-та България ще се управлява от експертно правителство / снимки: DarikNews.bg; Пресцентър ГЕРБ

През 2013 година България ще се управлява от експертно правителство, прозвуча от устата на ораторите по време на възпоменателния митинг в кирковското село Могиляне по повод годишнината от разстрела на 17-месечната Тюркян по време на т.нар. Възродителен процес.

Най-важната политическа задача, не само пред ДПС, а и пред българската демокрация, е през 2013 година да се създаде и реализира алтернатива на правителството на ГЕРБ - ново правителство, с нова философия, с нов модел и формат на властта, заяви заместник-председателят на движението Лютви Местан.

Крайно време е България да излъчи експертно правителство, с най-добрите кадри на българския политически елит, от всички партии, които са против едноличния режим, призова от трибуната на минтинга народният представител Юнал Тасим.

По думите на Лютви Местан всички цели, които България си е поставила за демокрация, демократично гражданско общество с пазарна икономика, са дискредитирани през последните четири години от управлението на Бойко Борисов.

ДПС През 2013та България ще се управлява от експертно правителство
netinfo

По време на изказванията от трибуната на митинга народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева и група нейни съпартийци пристигнаха в Могиляне, пред Тюркян чешма и поднесоха венец пред паметника. „Ние скланяме глава пред болката и мъката на родителите и този млад загубен живот, който наистина е станал жертва на нелепи събития. Тук сме да покажем нашата съпричастност и за да докажем, че това никога няма да се случва", коментира Караянчева. Тя обаче обвини ДПС, че използвали болката на хората, за да провеждат предизборни митинги. По думите й изказващите се говорили откровени лъжи. „60 милиона от селските програми влизат още догодина в шестте общини на област Кърджали, предстои да бъде подписан и Воден цикъл за 68 милиона. Боли ги, защото касичката на ДПС вече започна да се изпразва", каза още Караянчева.

Според Местан днес, когато България е член на ЕС и НАТО, било невъзможно някой да тръгне срещу народа си с танкове и калашници, но много по-страшна от явната била скритата зад закона асимилация. Като пример за това той посочи искания от ГЕРБ референдум за джамия в Гоце Делчев. „Ами ако мнозинството реши да няма джамия? Какво става с това изконно неотменимо право на малцинствата в България. Такава политика не може да се подкрепя от ДПС. Избирателите на ДПС няма да подкрепят онези политици, включително отцепили се от нас, които подкрепят такава политика", коментира Лютви Местан.

Той призова присъстващите на възпоменателния митинг да допринесат с гласуването си, сплотени от ДПС, за ново управление, „което ще върне България в лоното на нормалното европейско демократично развитие", за да бъдат реализирани на практика „европейски стандарти за правата и свободите ни".