/ БГНЕС
ДПС няма да подкрепи проекта, Венецианската комисия се обяви, че не става, каза Карадайъ

От ДПС категорично се обявиха против промяната на Конституцията. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи като удар срещу демокрацията и държавността предложения проект на ГЕРБ.

„В началото на тази сесия от ДПС казахме категорично, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция и че няма да гласуваме за ВНС. Според нас предложеният проект от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант, написан набързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, хуманизъм и после така набързо намериха някакво място за това в предложения проект“, посочи Карадайъ.

„Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в спокойно, нормално и креативно политическо време. Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, поне трябва да докаже, че спазва настоящата“, настоя лидерът на ДПС.

По думите му оценката на Венецианската комисия е била, че този проект за Конституция не става.

„С това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане. Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата“, заключи Карадайъ.