ДПС е „за” да се разкрият имената на всички, свързани с бившата ДС
ДПС е „за” да се разкрият имената на всички, свързани с бившата ДС / netinfo

ДПС остава на позицията си да бъдат разкрити всички имена на хора, свързани с бившата Държавна сигурност, с изключение на документи, застрашаващи националната сигурност. Това заяви в предаването „Денят” на Дарик депутатът от ДПС Камен Костадинов, като коментира разногласията в управляващото мнозинство по Закона за досиетата.

БСП внесе поправка, с която се предвижда да не бъдат оповестявани имената на действащи посланици и хора, заемащи в момента постове в системата на разузнаването.

Ето какво още каза Костадинов по този повод:

Сериозните опасения не само в медиите, а и в Народното събрание, у голяма част от депутатите, са, че именно под чадъра на застрашената „национална сигурност” могат да бъдат скрити много лица от публичния сектор в момент, та за това са опасенията, че това ще някаква форма на засекретяване на подобен род информация.

Ние също имаме сериозни опасения и това е причината, поради която предложението на колегата Дончева не беше прието вчера. Продължават консултации в момента. Надявам се до сряда нещата да бъдат изчистени.

Към този момент политическата позиция на Движението за права и свободи е за подкрепа на текста, който предлага комисията, и който ние считаме, че беше приет с един почти консенсусен резултат. Което не значи, че ако получим съответните надеждни аргументи и гаранции, не би могла да настъпи някаква ревизия в нашата позиция. Но това е по принцип. А в частност аз лично считам, че е малко вероятно да се стигне до корекция на позицията.