Доживотен затвор за мъж, залял жена си с бензин и я запалил
Доживотен затвор за мъж, залял жена си с бензин и я запалил / sxc.hu

Доживотен затвор присъди днес Варненският апелативен съд на 58-годишния Ахмед Басриев от квартал "Бряг" в Търговище.

Той бе обвинен за това, че през януари 2014 г. е убил съпругата си по особено мъчителен начин, като я полял с бензин и запалил. Седем дни по-късно 49-годишната жена почина в реанимацията на многопрофилната болница за активно лечение във Варна.

Окръжният съд в Търговище през септември 2015 г. присъди 18 и половина години затвор на обвиняемия. Окръжната прокуратура в града обаче обжалва присъдата, като поиска "доживотен затвор без право на замяна". Магистратите настояваха наказанието да бъде съобразено и с това, че Басриев е осъществявал "многогодишен системен и психически и физически тормоз" над съпругата си.

Магистратите във Варна не уважиха молбата на подсъдимия делото да бъде върнато за ново разглеждане в Търговище и присъдата му да бъде намалена.

Ахмед и Севинч били съпрузи 34 години, имат три деца. Пред съда били представени събраните доказателства, сред които такива за системна злоупотреба с алкохол, под чието въздействие Ахмед ставал раздразнителен и агресивен.

Има свидетелства за хулигански прояви, груб цинизъм и арогантно поведение, които Басриев проявявал към близките и съседите си. В пияно състояние правил скандали със Севинч, която пребивал обиждал и ревнувал.

Във фаталния ден през януари 2014 г, отново след употреба на алкохол и скандал със жена си в дома на техни близки, Ахмед посегнал да я души. Намесата на роднините спасили Севинч, но скандалът между тях продължил в дома им.

Подсъдимият залял с бензин жената и я запалил със запалка. Дрехите, косата и голяма част от кожата на Севинч пламнали. Горящата жена изскочила от дома си, а съседка потушила пламъците с дреха. Причинените изгаряния на около 80% от кожата на пострадалата и настъпилите след това усложнения довели до смъртта на жената.

Присъдата на Апелативен съд Варна подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВКС.