Съдът постанови и кръвнина в размер над 100 млн. лв.
Най-тежката присъда - доживотен затвор без замяна, получиха двамата съучастници при терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г. Съдът постанови и кръвнина в размер над 100 млн. лв.

Специализираният наказателен съд призна за виновни Мелиад Фарах - австралиец от ливански произход, и Хасан ел Хадж Хасан - канадски гражданин също от ливански произход. Те са били помагачи на камикадзето Мохамед Хюсеини, който взриви бомба на аерогата.

Делото срещу двамата се води задочно, тъй като и двамата са в неизвестност. При терористичния акт загинаха петима израелци и българинът Мустафа Кьосов. Други 35-ма бяха ранени.

Това е първото дело за терористичен акт в най-новата история на България. 

Главният прокурор Иван Гешев коментира присъдата в профила си в Twitter:

"Доживотни присъди без право на замяна за свързаните с "Хизбула" подсъдими, участвали в терористичния акт в Сарафово.
 

Българският съд и прокуратура направиха възможното, за да се получи справедливост за загиналите пет граждани на държавата Израел и българина Мустафа Кьосов", написа Гешев.


Бомбата избухва точно в 17.20 чАСА. Парче по парче разследващите успяват да възстановят пътя на атентаторите, за да разберат как се е случило всичко. 17 дни преди взрива атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни е проучвал района, опознавал е различни маршрути между Варна и Бургас.

На 28 юни 2012 г. единият от осъдените днес Мелиад Фарах пристига в България, като сменя самолети и влакове от Бейрут. Вторият осъден - Хасан Ел Хадж Хасан,  е дошъл у нас на 13 юни. Докато били у нас те се представяли, като туристи от щатите.

Половин година след атентата за първи път България предполага, че атентаторите принадлежат към военното крило на групировката „Хизбула”. След още 5 години, на 17 януари 2018 г. делото за атентата започва по същество, за да се стигне до днешната доживотна присъда.