"Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Не мога да съм сигурен кога ще е той, но към края на април - началото на май. Възможно е да има втора вълна. Това каза в ефира на NOVA началникът на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА доц. д-р. Георги Попов.  

Рекорден брой заразени за денонощието

„Ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка. Спадът на заболеваемостта не една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май”, каза той.

Има ли гаранция, че заразените с новия коронавирус изграждат имунитет?


"Когато започна епидемията в Ухан си казах какво толкова един грип, няма да се затвори света. Но, когато вече сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е много тежко.Вирусът изяжда със зъби белия дроб.Заболяването се влошава рязко" разкри той.

Италиански учени откриха следи от коронавируса в сълзите на пациент

Според него, ако има втора вълна, при следващо застудяване на климата през есента или зимата, тя ще е по-тежка. Но въпреки това лекарят смята, че броят на болните ще спадне със затопляне на времето.

 
nova.bg