/ iStock/Getty Images
Може ли човек, прекарал Ковид-19, отново да се зарази с новия коронавирус? Да, смятат някои експерти. Това означава, че т.нар. стаден имунитет няма да ни помогне. В такъв случай спасението е само едно. Ето какво пише Deutsche Welle:

Някои съобщения от Азия през последните дни предизвикаха безпокойство. В тях се казваше, че вече оздравели пациенти отново дават положителен резултат при тестовете за диагностициране на новия коронавирус. От Южна Корея твърдят например, че 91 души, които вече са преболедували, отново се били заразили с коронавирус. Какво означава това? Нима не се изгражда имунитет, а болестта може да се кара повторно?

СЗО не може да каже със сигурност дали наличието на антитела в организма осигурява пълна защита от повторна зараза. "Не знаем отговора на този въпрос", казва Майк Райън, директор на отдел "Спешна помощ" към СЗО, който ръководи световната борба срещу вируса. "Само можем да съдим по онова, което вече знаем за останалите коронавируси, но дори и за тях данните са твърде ограничени", добавя той.

Учени от Харвард: Новият коронавирус е тук, за да остане

Стадният имунитет няма да реши проблема?

Предишни изследвания показвали, че само у малка част от населението се създават подобни антитела. Според Райън, това означава, че т. нар. стаден имунитет навярно няма да реши проблема на правителствата, които залагат на този фактор. За да се създаде стаден имунитет, е необходимо да се зарази толкова голяма част от населението, че вирусът на практика да не може повече да се разпространява.

Епидемиолозите обаче се надяват, че след като оздравее от Ковид-19, пациентът остава имунизиран срещу вируса поне за няколко месеца. Епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром), която избухна в края на 2003 година, взе близо 800 жертви по света, а оздравелите оставаха имунизирани срещу същия причинител средно за период от 2 до 3 години, обяснява експертът Франсоа Балу от Лондонския University College. "Това означава, че повторна зараза е възможна, но въпросът е: след колко време", пита той и добавя: "Това ще знаем със сигурност едва когато пандемията приключи".

Не са обаче малко експертите, които гледат скептично на информациите за повторни зарази в Азия. Както пише "Тагесшпигел", експертите смятат, че е невероятно да се касае за нова инфекция.

Според Франсоа Балу, в някои случаи коронавирусът може да стане хроничен, какъвто е например вирусът на херпеса. Възможно е обаче и резултатите от тестовете да са били погрешни и в действителност да е ставало дума за пациенти, които са продължавали да носят вируса в организма си, предполага ученият. "А това би означавало, че хората остават заразни в продължение на много седмици - нещо, което няма как да ни радва", посочва Франсоа Балу.

СЗО: Малко са признаците за стаден имунитет към коронавируса

"Ваксината ще бъде най-ефикасната защита"

В началото на април бяха публикувани резултатите от студия със 175 оздравели пациенти от Шанхай. От нея стана ясно, че 10 до 15 дни след началото на болестта, повечето от оздравелите са развили антитела срещу коронавируса в различна концентрация. "Но дали създаването на антитела може да се счита за истински имунитет е съвсем друг въпрос", предупреждава американската експертка на СЗО Мария Ван Керкхофе.

"Дали хора, които са прекарали Ковид-19, наистина са защитени от повторна зараза", се пита и вирусологът Жан-Франсоа Делфреси, който е консултант на френското правителство. А изследователят Фредерик Танги от института "Пастьор" налива още масло в огъня с твърдението, че антителата можели дори да изострят симптомите на заболяването Ковид-19. Той обръща внимание на това, че най-тежките симптоми на болестта се появяват чак когато в организма на пациента вече са се появили антитела.

Имунната система: Защо някои са по-здрави от други

Неясно е също и това кои хора развиват най-мощни антитела: онези, които са били силно или по-слабо засегнати от болестта, по-възрастните или пък по-младите? Австралийският епидемиолог Арчи Клемънтс заключава: "Ваксината ще бъде единствената ефективна защита".
Deutsche Welle