/ iStock/Getty Images

Защо някои хора се разболяват по-често от други и как се придобива имунитет? Как е изградена и как функционира имунната система на човека? Вижте в Deutsche Welle:


Нашата имунна система е сложен механизъм, който през цялото време брани организма ни от външни врагове. Всъщност имунните система са дори две.

Вродена имунна система

Тя е бърза и ефикасна. Тази система много бързо успява да идентифицира и да обезвреди всевъзможни бактерии. Тя не е специализирана само над определен вид болестотворни организми (патогени), а действа на общо основание. За сметка на бързината си обаче, тя се активизира само за ограничено време и невинаги е в състояние да се пребори срещу определени патогени.

вирус
iStock/Getty Images

Eлемент от тази вродена имунна система са клетки от групата на левкоцитите. Те се произвеждат от тимуса и костния мозък. През кръвообращението левкоцитите проникват навсякъде в тялото. Повишените стойности на левкоцитите в кръвта са сигнал за някакво възпаление или за инфекция. Лекарите констатират този факт изследване на кръвната картина. Така разбират, че трябва да се намесят.

Преди да проникнат в организма, патогените трябва да преодолеят няколко външни препятствия. Това са най-вече кожата и лигавиците, предпазващи различни телесни отверстия като устата или дихателните пътища. Те са важна част от съпротивителните системи на организма. Същото важи и за различни химически съединения като телесните киселини, ензимите и различните телесни течности. Те също пречат на бактериите да проникнат в тялото.

Лекар: Човек с добра имунна система може да не разбере, че има коронавирус (ВИДЕО)

Придобита имунна система

Ако патогените успеят да проникнат в организма въпреки усилията на вродената имунна система и на другите защитни механизми, тялото пуска в действие следващото ниво на закрила: придобитата имунна система. Тя обаче реагира по-бавно - обикновено ѝ трябват четири до седем дни. Тази имунна система е специализирана и се бори срещу точно определени патогени.

Тя регистрира „нашествениците“ и въвежда тази информация в така наречената „имунологична памет“. Тази памет разпознава патогените, с които вече си е имала работа, и веднага включва в действие придобитата имунна реакция. Така тялото може да реагира бързо и ефикасно срещу инфекциите. Придобитата имунна система бързо разбира какво трябва да се прави и реагира по съответен начин. Тъкмо по тази причина ние боледуваме от определени болести само веднъж през живота си. Ваксинациите също дължат ефекта си на придобитата имунна система.

имунна система
iStock/Getty Images

Ако бактериите или вирусите успеят да се справят с всички препятствия, поставени от имунната система и все пак проникнат в тялото, това още не означава, че са спечелили битката. Там ги очакват фагоцитите - клетки, които поглъщат и разрушават бактерии, чужди частици и други клетки.

Съвети за подсилване на имунната система по време на пандемията от коронавируса

Ако системата рухне…

Нашата имунна система е много сложен механизъм. И не е перфектен, дори понякога дава сериозни отклонения. Пример за това са автоимунните заболявания. При тях имунната система тръгва на битка не срещу външни нашественици, а срещу определени клетки от самото тяло - което води до възпаления. Такива автоимунни заболявания са мултиплената склероза, невродермитът и различни ревматични заболявания.
Deutsche Welle