Професиите на медицинските сестри и акушерките стават все по-дефицитни през последните години у нас предвид ситуацията в здравеопазването. Това каза доц. д-р Надежда Хинкова, декан на факултет "Здравни грижи" в Медицинския университет в Плевен.

Според доц. Хинкова COVID ситуацията е изпитание не само за целия български народ, но и за младите хора, които остават в България, учат и искат да се реализират тук след завършване на образованието си. Ангажимент на всички нас и на правителството е да се направи така, че повече млади хора да предпочитат да учат за медицински сестри и акушерки, каза тя.

По думите ѝ основното, което трябва да се направи, е да се вдигне авторитетът на тези професии, да се подобри заплащането и възможностите за реализация в здравните заведения в България.

Доц. Хинкова каза още, че основната работна заплата за тези здравни специалисти трябва да бъде поне 2000 лв., за да не се налага да работят на повече от едно работно място.

Сред качествата, които трябва да притежават днес добрите специалисти по здравни грижи, е да да са човечни и милосърдни, да са хора с морал, изтъкна деканът на факултет "Здравни грижи". Според нея оценка дали са достатъчно квалифицирани и дали се справят добре с работата те ще получат от своите колеги, от хората, с които работят денонощно. Пациентите обаче ще могат да дадат мнение относно тяхното отношение – грижа и човечност.

"Нашата професия е хуманна. Доста е трудно в нашето прагматично време, но ние се опитваме да създаваме в студентите си не само професионални качества. Учим ги да са едни пълноценни граждани, хора с морални ценности и човечност", подчерта доц. Хинкова.
БТА