Добрич без дежурни ясли и детски градини по празниците
Добрич без дежурни ясли и детски градини по празниците / cнимка: Sofia Photo Agency
Добрич без дежурни ясли и детски градини по празниците
24187
Добрич без дежурни ясли и детски градини по празниците
  • Добрич без дежурни ясли и детски градини по празниците

Всички детски ясли и градини в Добрич излизат във ваканция от 21 декември до 8 януари включително. Няма да има дежурни детски заведения, в които желаещите родители да оставят децата си през 11-те работни дни в периода. Крайната мярка се въвежда за първи път в общината.

От кметството излязоха с официално прессъобщение, в което се казва, че вследствие на икономическата криза детските ясли и целодневните детски градини в Добрич ще излязат в коледна ваканция. Така кметството иска да направи финансови икономии, заяви пред Дарик зам.-кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева.

Вчера следобед представители на общинската администрация са имали среща със синдикатите. На нея е решено педагогическият състав на яслите и градините да излезе в платен отпуск, а помощният, който е изразходвал платените си дни, да остане да дежури в детските заведения в почивните дни.

„Има недостиг на средства в тези дейности от около 50 000-60 000 лева", каза регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Виждането на синдиката било да има по една дежурна ясла и градина. Представените разчети обаче показвали, че по празниците в заведенията оставали по 4-5 деца. Затова от КНСБ дали съгласие за спиране на дейността. Синдикалистите обаче ще изискат писмено обяснение от кметството колко разходи ще бъдат спестени на общината със спирането на работата на забавачките. Такива данни в момента няма.

На въпрос на Дарик кой да гледа децата на работещите родители, зам.-кметът Койчева отговори: „Нека семействата да намерят решение съобразно своето семейно положение. Всяко семейство да реши за себе си как да реши проблема за тези 11 дни. Може единият от родителите да излезе в отпуска".

Новини от Добрич