До седмица МО трябва да докладва колко са складовете за боеприпаси
До седмица МО трябва да докладва колко са складовете за боеприпаси / netinfo

Генералният щаб да преброи колко са военните складове с боеприпаси в страната, които подлежат на унижощение и да докладва в едноседмичен срок каква сума изисква финансирането на една такава национална програма. Това е една от препоръките, които прие комисията по отбрана на съвместно заседание с комисията по бедствия и аварии в парламента по повод инцидента край столицата. Това съобщи председателят на комисията Ангел Найденов. По думите му от МО ще птрябва да докладват още какви незабавни мерки ще предприемат за обезопасяване на складовете и за засилен контрол над действията на местните власти.

По-рано опозицията поиска оставката на министъра на извънредните ситуации Емел Етем, а тя пък хвърли отговорността върху кмета на София Бойко Борисов, че не е организирал кризисния щаб по закон. Вината обаче пое единствено военният министър Емел Етем.

Пръв вътрешният министър Михаил Миков докладва пред депутатите за ситуацията, после опозицията обвини Емел Етем в некомпетентност, обяви министерството й за излишно и поиска анкетна комисия по случая.

„Няма как госпожа Етем да продължава да оглавява цяло ведомство, в което два часа след събитието те още не знаеха реалния факт”, каза председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов.


„Не може два часа, ние за два часа можем да се изтровим всички. Информацията идва от органа, който контролира и който отразява кризата”, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

По обед самата Емел Етем отхвърли обвиненията като опит за политизация на казус, който е в компетенностите на кметовете по закона за управление на кризите.

„За съжаление виждаме такива политически изказвания, включително и на представители на опозицията и на парламентарни лидери, които явно мислят, че аз съм министър на всичките работи. Аз не съм министър на всичките работи”, каза Емел Етем. „Кметът на община сформира кирзисен щаб и съответно организира различните сили на институциите, които трябва да реагират при определени събития. В случая кметът на София вместо да се вайка сутринта кой къде е и какво прави, трябваше да направи тази координация, която ние, представителите на държавата я направихме”, обясни министърът на извънредните ситуации.

Преди нея от парламентарната трибуна вишната за медийното затъмнение пое министърът на отбраната Николай Цонев, който информирал Емел Етем в 6,35 часа, а премиера в 7 часа сутринта за взривовете. „Аз определено смятам, че първото нещо, което трябваше да направим, е да обезопасим района на взривовете и въобще не съм помислил за оповестяването. Съжалявам, поемам вината”, каза Цонев.

По думите на Цонев еговият пресцентър е оповестил информацията около 7,05-7,10 часа, но такова прессъобщение не е получавано до 8,17 минути, както в Дарик, така и в други медии, стана ясно в кулоарите на парламента.