До месец решават за пълния достъп на МВР до личните данни
До месец решават за пълния достъп на МВР до личните данни / Sofia Photo Agency
Върховният административен съд ще реши в 30-дневен срок дали е законна наредбата на МВР за следене в интернет и чрез мобилните оператори. Тя беше атакувана от Програма „Достъп до информация”.

Наредбата е валидна за мобилните оператори, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009-та година. Тя е издадена от министърът на вътрешните работи и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и позволява на МВР без съдебно разрешение да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани, като това се позволява за всички престъпления, а не само за тежките.

Програма „Достъп до информация” поиска съдът да обяви за нищожна наредбата, тъй като Конституцията иска такова събиране на лични данни само със закон. Наредбата противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и на Закона за защита на личните данни, посочиха още от Програмата. Юрист консултите на МВР и Държавната агенция за информационни технологии заявиха пред съда, че Програма „Достъп до информация” няма правен интерес да обжалва наредбата, тъй като дейността й обхваща достъпа до информация, но не и личните данни.

Прокурорът заяви, че жалбата не е основателна, но Програма „Достъп до информация” има правен интерес. До 30 дни съдът ще оповести решението си дали наредбата е нищожна. По-късно решението на съда ще може да се обжалва пред петчленен състав на съда.