До месец ясни присъдите за убийството на Луканов
До месец ясни присъдите за убийството на Луканов / netinfo

До един месец Върховният касационен съд ще се произнесе дали потвърждава оправдателните присъди по делото за убийството на Андрей Луканов.

Прокурорът по делото ще сезира главния прокурор за участието на Ботьо Ботев в полицейските изтезания на трима от подсъдимите – Юрий Ленев, Георги Георгиев и Алексей Кичатов. Подсъдими са още Александър Русов и Ангел Василев.

Основен довод за искането за отмяна на оправдателните присъди на петимата е машинописна грешка в присъдата, където вместо 2003-та е написано 2006 година.

Прокурорът Борислав Йотов заяви, че в делото се съдържа „тревожен факт” – че по отношение на Ленев, Кичатов и Георгиев е упражнено полицейско насилие и така са изтръгнати показанията им. И тъй като това има обществени последици, той ще сезира главния прокурор.

В протеста се сочи, че неправилно не е взел предвид изтръгнатите с мъчения признания на тримата, защото то не е било упражнено по време на разпитите. Адвокат Димитър Вълчев заяви, че е крайно време прокуратурата да се сезира за престъпленията на Ботьо Ботев, който също участвал в тях и за когото толкова години се мълчи.

Юрий Ленев обясни, че делата за полицейско насилие срещу Георгиев и Кичатов са прекратени още през 2000 година, а за него тримата офицери от НСБОП – Антонов, Гюров и Пенков, са оправдани. Той добави, че Ботьо Ботев и шофьорът му Гален Ганчев, сега шеф на Столичния инспекторат, тогава също са присъствали на изтезанията и дори фигурират в Специалните разузнавателни средства, но са били скрити и не са подсъдими по делото.

Ангел Василев като последна дума помоли съдът категорично да сложи край на тази срамна история, започнала преди осем години, когато се възкачи предишният главен прокурор.