До дни близките на удавилите се в Охридското езеро ще получат по 4500 евро
До дни близките на удавилите се в Охридското езеро ще получат по 4500 евро / DarikNews.bg, архив

До дни семействата на удавилите се в Охридското езеро 15 българи ще получат по 4500 евро от застраховки.

Няколко месеца вече българските семейства преговарят за изплащането на сумата, която се полага след сключената застраховка с македонска компания. Всеки един от пасажерите на потъналия на 5 септември 2009 година кораб "Илинден" е имал подобна полица, отбелязва БТА.

Междувременно продължава да се търси възможност обезщетение да плати и фирмата "Германишер Лойд", дала сертификат за годност на кораба.

Миналото лято основният съд в Охрид осъди на по една година затвор капитана на кораба Сотир Филевски и служителя на германската фирма Бранко Баич.

Близо седем месеца бяха нужни, за да стигне делото до апелативния съд в Битоля. Процесът на първа инстанция приключи за близо половин година.

И пред втората инстанция, преди дни, всяка от страните искаше различни неща - от връщане на делото на първа инстанция за преразглеждане от начало, през намаляване на присъдите, до пълно оправдаване.

До няколко седмици апелативният съд трябва да се произнесе по различните искания на страните.

Междувременно разследването, което България води, също продължава.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември, 2009 година. На кораба е имало 55 български туристи. Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро.