До 2 седмици решават има ли дискриминация за забрадките
До 2 седмици решават има ли дискриминация за забрадките / netinfo

До две седмици Комисията за защита от дискриминацията ще излезе с решение нарушават ли се религиозните права на двете ученички в смолянската професионална гимназия по икономика, които отказват да свалят забрадките си, въпреки настояването на училището. Комисията беше сезирана за случая с Фатме Кехайова и Михаела Василева от Организацията за ислямско развитие и култура в Смолян.

Специализиран състав на комисията изслуша двете страни по жалбата – местната Организация за ислямско развитие и култура и Красимир Парунов, представител на гимназията. Не смятаме, че трябва да има ограничение за момичетата, които искат да носят забрадки, особено когато става въпрос за личен избор и не се накърнява правото на другите, обясни един от вносителите на жалбата – бившият районен мюфтия на Смолян Селви Шакиров. Според него не вътрешният правилник на училището, а Конституцията трябва да бъде спазена в случая.

Тези хора нямат друга родина, затова не трябва да се затварят вратите пред тях. Апелирам за разрешаване на този проблем и да се излезе със становище, което няма да накърни достойнството на стотици хиляди мюсюлманки в Република България, каза Шакиров.

От организацията представиха и писмо, с което през 2003-та година тогавашното ръководство на министерството на образованието е разрешило на Михаела да посещава училище със забрадка. Единственото, което искаме е да се спазва правилника на училището, заяви Красимир Парунов, който подчерта, че до момента двете момичета не са наказвани заради това, че носят забрадки.

Можем ли с различен аршин да се отнасяме към учениците по отношение спазването на нашия вътрешен правилник, на какво основание тези две момичета правят изключение, попита той.

На заседанието присъства само Михаела, която не говори пред комисията, а след това отказа коментар и пред медиите.