До 2 април правят номинации за Главен съдебен инспектор
До 2 април правят номинации за Главен съдебен инспектор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До 2 април правят номинации за Главен съдебен инспектор
69871
До 2 април правят номинации за Главен съдебен инспектор
  • До 2 април правят номинации за Главен съдебен инспектор

Два месеца ще бъдат предназначени за внасяне на нови номинации за главен съдебен инспектор. Крайният срок приет от парламентарната правна комисия е 2 април, което означава, че ако този път всичко премине плавно и без скандали новият титуляр на поста ще може да бъде избран преди ваканцията на депутатите.

Всичко това се наложи когато на сутринта парламентът реши да прекрати процедурата за избор, след като единствената кандидатура на съдия Веселина Тенева беше оттеглена.

Депутатите Мая Манолова и Четин Казак оттеглиха предложения от тях кандидат с аргумента, че в обществото се създало впечатлението за нагласен избор при наличието на един номиниран. Още преди време от ГЕРБ бяха помолили за удължен срок за номиниране, но призивът им беше отхвърлен от правната комисия. Сега именно Мая Манолова помоли ГЕРБ да дадат нова дата, която смятат за удачна за приключване на срока на новата процедура, но от опозицията отхвърлиха апела й, оставайки безучастни и в крайна сметка именно Манолова се нагърби с отговорността да посочи 2 април като краен срок.

Междувременно правосъдният министър Зинаида Златанова каза, че кандидатурите за главен съдебен инспектор е можело да бъдат обсъдени и преди официалния старт на процедурата, за да се избегнат спекулациите и противоречивите публикации. Златанова призова в бъдеще да бъдат обсъждани не само предложените от депутатите кандидати, но и тези, препоръчани от различни организации.

Мандатът на досегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова изтече преди година и досега опитите да бъде избран неин наследник се провалят стремглаво.