/ ThinkStock/Getty Images
Дивото къмпингуване вече ще е законно
101792
Дивото къмпингуване вече ще е законно
  • Дивото къмпингуване вече ще е законно
Дивото къмпингуване вече ще е законно, но с правила. С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети на второ четене, депутатите разрешиха извън охраняемите плажове и обособените къмпинги да може да се поставят палатки, каравани и кемпери.
 
До шест месеца ще бъде изготвена наредба с условия, които свободно къмпингуващите трябва да спазват, за да не се замърсява природата. Нарушителите на наредбата ще подлежат на санкции. Към тях ще се пристъпи година след влизането в сила на наредбата.

Парламентът решава за палатките и караваните върху дюни
 
Природозащитниците обаче не останаха доволни и ще продължат протестите си. Според тях законът отново няма да спре строителството по морския бряг.
 
Любителите на природата вече ще могат законно да почиват по българското Черноморие на палатка, с кемпер или каравана. Това ще става в специално обособени зони, обясни председателят на Комисията по регионална политика Искрен Веселинов.
 
„Беше приета възможността да се създават зони, в които извън официалните къмпинги, с опростени условия и по-природосъобразно, да се къмпингува, да се разполагат палатки, кемпери, каравани. Досега всичко беше, както се казва, неуредено от закона, без правила и на практика - незаконно.“
 
Свободно къмпингуващите ще трябва да спазват и правила, които целят опазване на природата. За нарушителите ще има глоби.

Без кърпи, палатки и каравани върху дюните на първо четене в парламента
 
„Между 500 и 1000 лева, до 3000. Но трябва да има санкция.“
 
Правилата, които свободно къмпингуващите ще трябва да спазват ще бъдат описани в специална наредба. Тя ще бъде изготвена от четири министерства - на регионалното развитие, на околната среда, на земеделието и на туризма, тъй като зоните за свободно къмпингуване ще са в горски и земеделски територии. Наредбата за условията на дивото къмпингуване трябва да бъде изготвена до 6 месеца, а глоби за нарушителите ще се налагат година след влизането й в сила.
 
Според природозащитниците е направена положителна стъпка по отношение на свободното къмпингуване, но не останаха достатъчно доволни и обявиха, че ще продължат протестите си.

Правителството забрани хавлиите и чадърите на плажовете с дюни
 
„В момента влязоха козметични поправки, които по-скоро пропагандно се занимават с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, презастрояване все още ще е възможно по Черноморското ни крайбрежие за жалост“, коментира Мирослава Петрова от обединена група „Бетономорие”.
 
С приетите окончателно изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се въвеждат глоби за поставяне на палатки и други преместваеми обекти върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.