Димитров: Продължи ли кризата, може да поискаме отваряне на 3-ти блок
Димитров: Продължи ли кризата, може да поискаме отваряне на 3-ти блок / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ако кризата с газа продължи и се стигне до дефицит на електроенергия на Балканите, това ще бъде достатъчен аргумент да поискаме рестартирането на трети блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза в предаването „Денят” на Дарик енергийният министър Петър Димитров. Според него обаче, до спиране на парното и до режим на тока няма да се стигне.

„Това е възможен сценарий, но трябва да сме реалисти. НА днешна дата България изнася 516 MW електричество – при такъв обем на износа България не би могла да заяви, че е в критично състояние с електроенергийната си система и трябва да рестартира блоковете. Но ако кризата продължи, продължи да засяга целите Балкани, аз се страхувам, че тази заплаха може да стане реална и действително да искаме по този член пускане на поне един от спрените блокове”, каза Димитров.

Той конкретизира аргументите, с които ще се поиска рестартирането на поне един блок на АЕЦ: когато има дефицит на електроенергия в България и ако се наложи на страната ни да спре износа. „Това ще са достатъчно аргументи да поискаме такова нещо. Но трябва да се знае, че рестартирането на такъв блок по най-оптимистични прогнози е най-малко в рамките на месец до 45 дни. Много се надявам тази криза да не продължи толкова”, уточни той.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще изнесе доклад на Консултативния съвет за национална сигурност, което президентът Георги Първанов свиква в 14.00 часа. Ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на последствията от спирането на доставките на природен газ за България.

Пред Дарик Димитров заяви, че очаква политическа подкрепа за мерките, които се предприемат. „Ограничителният режим не е нормална ситуация, това е кризисна ситуация. И тук безотговорното политическо говорене няма място”, допълни енергийния министър.