Диана Ковачева е доволна от процедурите при избора на нови членове на ВСС
Диана Ковачева е доволна от процедурите при избора на нови членове на ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Диана Ковачева е доволна от процедурите при избора на нови членове на ВСС
56643
Диана Ковачева е доволна от процедурите при избора на нови членове на ВСС
  • Диана Ковачева е доволна от процедурите при избора на нови членове на ВСС

Проведените досега процедури по избор на членовете на новия Висш съдебен съвет бяха прозрачни и добре приложени, така че да е ясно кои са избраните кандидати. Тази оценка направи правосъдният министър Диана Ковачева.

Тя съобщи, че започва да се среща с вече избраните представители на отделните квоти, като за петък е насрочена среща с представителите на съдебната квота. По време на срещата ще бъдат обсъдени проблемите с натовареността на съдебната система, необходимостта от ясни стандарти за дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет, както и мерки за справяне с корупцията в съдебната система.

„Доволна съм от начина, по който се разгърнаха процедурите. Видяхте в Народното събрание 13 часа и половина продължи  изслушването. Всеки един от кандидатите се яви, представи своята концепция, бяха му зададени всякакви въпроси от народни представители, бяха взети предвид въпросите на гражданските организации - смятам, че това допринася за осветляване на личностите, които ще бъдат част от Висшия съдебен съвет”, заяви министър Ковачева.

„Надявам се гласуването в парламента да съответства на изслушването и тези от кандидатите, които се представиха най-добре, да бъдат избрани. Що се отнася до процедурата по отношение на квотата на съдебната власт, също смятам, че процедурата се приложи съвсем адекватно. Радвам се, че съдиите бяха активни и самите те участваха и изработиха правилата за начина, по който да протече избора, включително по отношение на процедурата по гласуване и броене на гласовете”, коментира още тя.

„Мисля, че беше много голяма крачка напред по линия на прозрачност фактът, че бяха допуснати неправителствени организации като наблюдатели на процеса на броенето на бюлетините”, допълни Ковачева.