Диалогът е важен за всички, категоричен е Сергей Станишев
Диалогът е важен за всички, категоричен е Сергей Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента постигнахме консенсус по две важни теми. Високо оценявам този резултат, защото показахме на хората, че институциите и основните политически сили могат да намерят решение по проблемите, които вълнуват хората. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалист (ПЕС) и БСП Сергей Станишев.

Диалогът не само е възможен, той е задължителен и във всяка една демократична държава той е факт. И правителството, и от БСП сме заявявали готовност за диалог по каквито и да е проблеми. Само че, за да има диалог, трябва да започнем отново да говорим един с друг и да чуваме чуждото мнение.

Той добави, че за съжаление вижда една тенденция, вкарана от ГЕРБ, на омраза. „Когато се върна бившият монарх през 2005 г., се възстанови една нормалност. Още в самото си начало ГЕРБ създадоха омраза, започнаха противопоставяне. Тази отрова дълбоко проникна в обществото ни. Виждам как в тези месеци се насажда омраза. Тези, които имат политически и икономически интереси, насаждат нетърпимост”, каза Станишев. Според него доказателство за това е и „фашизоидният списък, срещу който никой не се възпротиви”.

„Заявих, че няма да бъде адекватен КСНС, ако не излезем с ясна позиция за случващото се в България. Гарантирахме правото на протест, но категорично е становището на този съвет, че те трябва да са в рамките на закона, подчерта Станишев. На КСНС беше казано - държавата има план. И този план ще успокои ситуацията. Той ще е за доброто на тези хора, които бягат от война. Ние трябва да им помогнем, защото те са в беда. И този план има и много силна външнополитическа част, която иска от институциите да поставят проблема пред ЕС”, обясни още лидерът на БСП.

Нещата трябва да се наричат с техните имена. Има прости факти. В нощта на изборите първата политическа сила, която организира тези избори с техния ЦИК, заявиха, че не признават изборите. По този начин се държат твърде дълго време. Депутатите от ГЕРБ се превръщат в заложници на интересите на Борисов и Цветанов. Те са най-голямата парламентарна група, но никой не иска да направи коалиция с тях. В момента нещата в България се променят, сменяме много практики, подчерта Станишев.

„Имаме обществена и икономическа криза. Тя не е от днес. Протести има още от февруари. Тогава хората излязоха, защото 4 години протестът се потискаше. Заплахата днес е липсата на толерантност и на желание за диалог, което не произтича от правителството. Дори напротив правителството търси диалог, към всяко министерство има граждански организации, с които се обсъждат проблемите”, посочи червеният лидер пред бТВ.

„Затова заявихме на КСНС партийната демокрация е основа на нашата система. Стана модерно някои НПО да заявяват, че партиите са лоши. Но в една партия се знае кой носи отговорността. Друг е въпросът дали ГЕРБ са демократична партия”, добави лидерът на ПЕС.

Станишев подчерта, че бюджетът на правителството на Пламен Орешарски е изпълним. „Нашият бюджет е антитеза на бюджетите на ГЕРБ. Той е социален. Дори МВФ призна, че той е изпълним и направената актуализация е правилна”, посочи той и добави, че „нашето управление ще бъде антитеза на управлението на ГЕРБ”.

Попитан за бъдещето на ядрената енергетика Станишев заяви, че: И „Белене”, и седми блок на АЕЦ „Козлодуй” са необходими на българската енергетика. След 10-15 години нашите стари мощности ще бъдат изведени от експлоатация. Трябва да изграждаме нови мощности с перспектива на работа 60 години, каквито са ядрените централи. Ние ще изграждаме и нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток”.