Дете падна от крепостна стена на Царевец
Дете падна от крепостна стена на Царевец / снимка: Sofia Photo Agency
Дете падна от крепостна стена на Царевец
21731
Дете падна от крепостна стена на Царевец
  • Дете падна от крепостна стена на Царевец

Шестгодишно дете е с опасност за живота, след като падна от крепостна стена при  разходка по средновековния хълм Царевец. Момчето е настанено в реанимацията на областната болница във Велико Търново с тежка черепно-мозъчна травма. 

Дилян е от Бургас, бил е на гости на баба си и дядо си във Велико Търново. Той се разхождал по Царевец с майка си и с още две деца. Малките се изкачили по тесните стълби, които водят към една от крепостните стени и стъпили на платформа, от която може да се надникне през бойниците. Там Дилян загубил равновесие и паднал върху главата си от три метра височина.

Всичко, необходимо за безопасността на Царевец, е направено, каза Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей, който стопанисва крепостта. Според него допълнително поставени обезопасителни средства биха нарушили архитектурната среда на комплекса.

Последният подобен инцидент е отпреди две години, когато турист падна в дупка, една от така наречените "средновековни щерни". Той се отърва с натъртване. Тогава бяха поставени 20 знака на най-опасните места, които сигнализират, че има опасност от подхлъзване или пропадане.

Други новини от Велико Търново