/ БГНЕС
Почивката на депутатите заради европейските избори свърши и те се събират отново в пленарната зала днес, за да подновят работата си.
 
Първа точка от дневния ред на парламента е президентското вето върху Закона за държавната собственост, който Румен Радев върна за ново обсъждане с аргумента, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост, а вместо ефекта на ускоряване, се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С атакуваните от държавния глава промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.
 
Президентското вето бе преодоляно единодушно с гласовете на депутатите от Комисията по правни въпроси.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост
 
Заседанието на Народното събрание вероятно ще бъде малко по-различно от това, което свикнахме да наблюдаваме през последните няколко месеца, защото след дълго отсъствие в зала вероятно ще се завърнат депутатите от парламентарната група на БСП.
 
Мотивът на социалистите е, че те ще настояват за законодателни промени, свързани с КПКОНПИ, както и за промяна в правомощията на главния прокурор.

БСП се връща в парламента
 
В рамките на пленарното заседание депутатите ще дебатират и по Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.