Депутатите приеха промените в Закона за автомобилните превози
Депутатите приеха промените в Закона за автомобилните превози / netinfo
Да се върне пълната забрана за нощни преходи при ученически екскурзии, гласува окончателно парламентът.

След ветото на президента върху промените в Закона за автомобилните превози депутатите приеха на второ четене да отпаднат спорните текстове, даващи възможност за нощен трансфер на деца.

Автобусите, с които се пътува при екскурзия, задължително трябва да бъдат категоризирани, реши още НС. Глобата за нощни превози е 1000 лева за водача и 10 000 лева за фирмата.

Депутатите одобриха и на второ четене промените в Закона за устройството на държавния бюджет, произтичащи от последната конституционна поправка, свързана със самостоятелния бюджет на Народното събрание.

В началото на днешното пленарно заседание лидерът на ДСБ Иван Костов изрази възмущението си, че представители на протестиращите учители снощи са били приети от служители на парламента, а не от председателя или от негови заместници. Председателстващият заседанието Любен Корнезов му отговори, че Георги Пирински е на посещение в Унгария. Самото искане на учителите е било, да връчат протестна декларация на главния секретар и на началника на кабинета на председателя на парламента.

Христо Кирчев от ОДС поиска думата, за да се дистанцира от поведението на мнозинството, което два дни подред – в сряда и четвъртък, допуснало парламентът да заседава само за по няколко часа. По думите му управляващите умишлено, поради лични или корпоративни интереси, забавяли разглеждането на законите в комисии. Това било и причината днес – в последния момент, да се избира парламентарната квота от членове на ВСС.